We vinden het belangrijk dat er in het gemeentelijk vastgoed activiteiten plaatsvinden die bijdragen aan onze ambities en doelstellingen. Ook is het belangrijk dat het vastgoed van voldoende kwaliteit is en optimaal gespreid is over de stad. Bij structurele leegstand worden gebouwen afgestoten en bij maatschappelijke huisvestingsvragen, waarvoor binnen de bestaande vastgoedportefeuille geen passende huisvesting beschikbaar is, worden nieuwe gebouwen ontwikkeld of aangetrokken. Verduurzaming en het toegankelijk maken van het vastgoed is één van de speerpunten. Verder houden we ons bezig met de implementatie van nieuwe wet- en regelgeving, zoals bijvoorbeeld het Didam-arrest.

Vastgoednota 2023 
Er is een visiedocument voor de gemeentelijke vastgoedportefeuille in voorbereiding. Deze vastgoednota wordt in het tweede kwartaal van 2023 aan de raad aangeboden. Een investeringsagenda voor verduurzaming is hiervan onderdeel. Overige speerpunten in de nota zijn: het datagedreven werken en het toegankelijk(er) maken van de vastgoedportefeuille.

Verduurzaming 
Er zijn inmiddels plannen uitgewerkt voor het verduurzamen van de portefeuille. Gestart wordt met drie grote panden, het CKC, Stadstheater en het complex van de Afvalinzameling. Dit sluit aan bij een eerder raadsbesluit over het Duurzaamheidsfonds. De voorstellen voor de investeringen in deze drie panden worden in 2023 aangeboden aan de raad. 

Toegankelijkheid 
Het verbeteren van de toegankelijkheid van de huidige vastgoedportefeuille is een belangrijk speerpunt. Op basis van het coalitieakkoord wordt al nagedacht over het vergroten van de toegankelijkheid van het Stadstheater. Een nadere uitwerking van dit onderwerp wordt verwerkt in de vastgoednota die in voorbereiding is.