Samen met inwoners, ondernemers en ketenpartners wordt op wijk- en stadsniveau gewerkt aan een veilige woon- en leefomgeving. De veiligheid wordt voortdurend verbeterd.
De aanpak is integraal en er wordt verbinding gezocht met interne en externe stakeholders. Zo brengt team Openbare Orde en Veiligheid bijvoorbeeld advies uit over de sociale en fysieke veiligheid rond de ontwikkeling van het stationsgebied in de Entree.
Op basis van het huidige integrale veiligheidsbeleid en de veiligheids- en leefbaarheidsopgaven die er zijn, wordt een bijdrage geleverd aan het realiseren van de doelen vanuit Zoetermeer 2040. Hiervoor wordt onder meer meegewerkt aan de gebiedsopgaven voor Meerzicht en Buytenwegh. Het veiligheidsaspect wordt daarbij nadrukkelijk betrokken. Een mix van repressieve en preventieve maatregelen wordt ingezet. Het gaat hierbij om maatwerk.
De aanpak van ondermijning op bedrijventerreinen heeft meer zicht in de problematiek opgeleverd. Er zijn in 2022 bijvoorbeeld meerdere drugslabs en hennepkwekerijen aangetroffen. Dit baart zorgen en bevestigt dat de aanpak doorgezet en geïntensiveerd moet worden.
Helaas is er sprake van een toename van geweldsincidenten met wapens waarbij jongeren zijn betrokken. We hebben te maken met het fenomeen rivaliserende jeugd en excessief geweld. Deze incidenten hebben een regionaal karakter. In samenwerking met de gemeenten Delft en Den Haag wordt deze problematiek aangepakt.
Speerpunten in 2023: Wat gaan we daarvoor doen?
De kadernota Integraal Veiligheidsbeleid (IVB) wordt geactualiseerd. Op dit moment is nog niet te zeggen wat de nieuwe speerpunten voor 2023 worden. Na afloop van de participatieprocedure (die ten behoeve van het nieuwe veiligheidsbeleid wordt gevolgd) ontvangt de raad een voorstel tot vaststelling van de nieuwe kadernota, inclusief de (nieuwe) speerpunten. Tot die tijd blijft de kadernota Integraal Veiligheidsbeleid Zoetermeer 2019-2022 het uitgangspunt.