Dit jaar vieren we een jubileum. In 1962 werd Zoetermeer een zogenaamde ´groeikern´. De stad ging uitbreiden om de huisvestingsproblemen van de gemeente Den Haag op te lossen. Nu, zestig jaar later, vieren wij ons jubileum als New Town. Ons dorp dat al eeuwen bestond groeide uit tot een stad met ruim 125.000 inwoners. In dit jaar is het goed om stil te staan bij de enorme stappen die wij in Zoetermeer hebben gezet en hoe wij ons ontwikkelden van een klein dorp tot de derde stad van Zuid-Holland. Hier mogen wij Zoetermeerders, ook echt trots op zijn. Om dit te vieren organiseren we in 2022 diverse evenementen. Om vervolgens ook te kijken naar op de opgaves die de stad nu bezig houden. Want de stad is niet zomaar geworden wat zij nu is en zal ook niet zomaar beter worden zonder weer te investeren. Onze blik is daarom op de toekomst gericht. De Visie Zoetermeer 2040 biedt ons een helder doel voor de stad. Vanaf nu zetten we de concrete stappen om daar te komen.
Tegelijkertijd kunnen wij onze ogen niet sluiten voor de bijzondere en moeilijke tijd waarin we leven. De effecten van de zware Corona periode ijlen nog na en de nieuwe uitdagingen stapelen zich op. We hebben te maken met de oorlog in Oekraïne, die wereldwijd voor problemen zorgt. We kennen een vluchtelingencrisis, krapte op de arbeidsmarkt en is er sprake van een grondstoffencrisis waardoor we steeds minder bouwmaterialen kunnen krijgen. We kunnen we niet meer rekenen op voldoende en betaalbare energie en tot slot is de inflatie van nu, de hoogste ooit gemeten in Nederland, met een enorme koopkrachtdaling tot gevolg. Dit zorgt ervoor dat we onze ambities, al dan niet tijdelijk, moeten bijstellen. We werken hard aan onze stad, maar we gaan ongetwijfeld de effecten van alle trends voelen. Dit betekent dat we soms niet de vaart kunnen maken die we eigenlijk zouden willen.
Veilige stad voor iedereen
Veiligheid staat hoog op de politieke agenda, want iedereen moet zich veilig kunnen voelen in zijn huis, wijk en stad. In Zoetermeer zorgt de gemeente er, samen met de inwoners, de ondernemers, woningcorporaties en met politie, brandweer en handhaving voor, dat iedereen zich veilig kan voelen. Helaas constateren we dat het soms aan dat veilige gevoel ontbreekt. Groepen jongeren escaleren met elkaar, waar omwonende gezinnen en scholen last van hebben. Het college vindt dit onacceptabel en wil het gevoel van veiligheid herstellen de komende jaren. Daarom verruimen we, zoals u ook in het hoofdstuk Veiligheid van het coalitieakkoord kunt lezen, vanaf 2023 het veiligheidsbudget zodat onze hulpverleners en handhavers, meer dan nu, zowel preventief als reactief kunnen handelen. Een belangrijke stap is al gezet door bijvoorbeeld de regionale afstemming met andere gemeenten en de samenwerking met het Openbaar Ministerie en de politie te versterken.
Goed wonen
Al onze wijken en buurten kennen hun eigen dynamiek en uitdagingen. Die verschillen vragen soms een stadsbrede aanpak maar vaak ook een specifieke oplossing. De woningen, winkels, parken, straten en kantoren geven kleur aan onze buurten en daar zijn wij blij mee. De kwaliteit van de woningen en het openbaar gebied dragen in grote mate bij aan het woongenot en dat verdient extra aandacht. Het belang van zorg voor de directe leefomgeving, in lijn met de visie Zoetermeer 2040, wordt daarmee onderstreept. We starten met gebiedsaanpakken in de wijken Meerzicht en Buytenwegh. Wijkregisseurs in de andere wijken doen ook het nodige om op wijkniveau verbeteringen door te voeren.
Er is nog steeds veel behoefte aan meer woningen. Het stimuleren van de woningbouw is daarom één van de belangrijkste doelstellingen. We doen dit met grote gebiedsontwikkelingen in de Binnenstad en Entree en ook op tientallen andere plekken. Woningen zijn een primaire levensbehoefte en het college is dan ook vastberaden om het woningtekort te lijf te blijven gaan.
Entree is een van de grootste gebiedsontwikkelingen van Nederland en zal met duizenden woningen en een groen openbaar gebied een prachtige toevoeging aan de stad worden. Ook in 2023 willen we hier meters maken en het tempo vasthouden. Hetzelfde geldt voor de verschillende projecten in de Binnenstad: met een aantal lopende projecten en een ambitieuze visie Binnenstad zien we mogelijkheden voor verbeteringen, waarmee ons centrum de komende jaren nog aantrekkelijker wordt om te wonen, werken en recreëren.
We investeren natuurlijk ook in wat we al hebben. De bestaande openbare gebieden, zowel de wegen als het groen, worden opgeknapt.
Om zeker te weten dat we bouwen naar behoefte stellen we in 2023 een nieuwe Woon(zorg)visie op.
Een ander speerpunt in 2023 is het inwonersoverleg. Het is belangrijk om de steun in de stad voor het bouwen aan de stad verder te vergroten. Het college wil experimenteren met nieuwe vormen. In 2022 is al gestart met een proef voor het maken van een buurtvisie in de Binnenstad. Deze wordt verder uitgewerkt en ontwikkeld in 2023. Daarnaast doen we in 2023 een proef met een inwonersberaad bij het afvalbeleid.
Stap voor stap steeds meer rendement in het sociaal domein
In het Sociaal Domein zien wij de effecten van de huidige crises. Er zijn steeds meer inwoners die door de enorme inflatie en de heersende energiearmoede niet meer rond kunnen komen. Dit gaat ons zeer aan het hart en het vereist handelen van de (lokale én landelijke) overheid. Daarom werken wij aan drie doelen: herstellen van bestaanszekerheid, vergroten van kansengelijkheid en vanzelfsprekend maken van gezond leven. Door zoveel mogelijk de oorzaken van problemen aan te pakken, kunnen we die in de toekomst voorkomen.
Er is nog wel veel onzekerheid over de gevolgen van de energiearmoede en hoe ze doorwerken in de gemeentelijke financiën en hoe extra taken binnen de huidige personele capaciteit kunnen worden opgevangen.
Samen met inwoners en partners werken we met sociale innovatie aan een perspectief, een plan en een doorbraak. Door slim te investeren werken we aan een doorbraak om problemen te voorkomen of zo goed mogelijk op te lossen. Om te weten wat het beste werkt is het nodig dat we het maatschappelijk en financieel rendement van wat we doen beter inzichtelijk maken.
Vooruit kijken
Veel problemen spelen zich af achter de (gesloten) voordeur. De Coronapandemie heeft het niet makkelijker gemaakt om elkaar te vinden. Dit zien wij terug in alle aspecten: het gevoel van veiligheid, de energiearmoede, eenzaamheid, de moeite om een woning te vinden en een verminderd vertrouwen in de overheid. Het is lastig om hulp te zoeken en te vinden.
De gemeente kan Zoetermeerders helpen om uit problemen te komen. Inwoners moeten dan wel het gevoel hebben dat zij bij de gemeente terecht kunnen. De relatie met de overheid is bij sommige inwoners geschaad waardoor de drempel om bij de gemeente aan te kloppen groot is; uit angst voor negatieve gevolgen achteraf of omdat zij het gevoel hebben dat het geen zin heeft. We zullen moeten werken aan het vertrouwen dat mensen in ons hebben. De gemeente doet daarom haar uiterste best om de komende jaren via uiteenlopende plannen, zeker tijdens deze crises, de Zoetermeerders te ondersteunen en hun vertrouwen in de overheid te vergroten.
Deze plannen volgen uit de ambities die wij samen hebben verwoord in het Coalitieakkoord ‘Samen doen wat nodig is’. Dit college wil al deze ambities omzetten in goede voorstellen met uitgewerkte plannen. Deze plannen vindt u terug in de begroting. Hiermee gaan we de komende jaren aan de slag. Laten we samen doen wat nodig is.