Ook de komende jaren blijft de vraag naar woningen groot. Alleen aantallen realiseren is echter niet de oplossing om te komen tot een sociaaleconomisch krachtigere stad. Daarvoor is het nodig om de 'roltrap' te verbreden en te verlengen. Hierbij  sturen we nadrukkelijk op kwaliteit, diversiteit en samenhang. Het gaat zowel om nieuwbouw als verbouw en transformatie binnen de bestaande voorraad.

Realiseren 3000 woningen 
Woningbouw is en blijft een belangrijk middel om de doelen uit de omgevingsvisie Zoetermeer 2040 te realiseren. Naast het toevoegen van nieuwbouw wordt er ook geïnvesteerd in woonaantrekkelijkheid en de sociaaleconomische positie van de wijken en de stad. Met ruim 3.250 woningen in de woningbouwplanning voor de periode 2022-2026, is de verwachting dat we de doelstelling van 3.000 woningen uit het coalitieakkoord halen. De  woningen van De Entree komen hier nog bovenop. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met mogelijk planuitval door stijging van bouwkosten, een tekort aan bouwmaterialen en grondstoffen, personeelstekorten, stijging van de rente en de oorlog in Oekraïne. Ondanks alle onzekerheden in de woningmarkt blijven we grote stappen zetten in de projectontwikkeling. Dit doen we door het uitvoeren van de Versnellingsagenda Woningbouw, het Stadsbouwakkoord, het organiseren van de Permanente Marktdialoog Zoetermeer, het sluiten van prestatieafspraken met de corporaties en het ontwikkelen van nieuw woonbeleid.

Woningbouw als aanjager/nieuw woonbeleid
Het is van groot belang om de omgevingsvisie zo snel mogelijk uit te werken in vastgesteld beleid. Het is van belang om de partners in de woningmarkt duidelijkheid te bieden en ook dat andere bestuurslagen in beweging komen omdat het woningtekort nog steeds groot is. Het huidige woonbeleid dateert uit 2017 en het is daarom goed dat dit geactualiseerd wordt. Zodoende hebben we een antwoord op de uitdagingen van deze tijd en slagen we er beter in onze ambities op het gebied van wonen te realiseren. Het doel is om dit nieuwe woonbeleid eind 2023 voor te leggen aan de raad. 

Programma Passend Wonen met Zorg 
Het is belangrijk dat inwoners met een zorgvraag zo zelfstandig, zinvol en vitaal mogelijk (blijven) wonen. De woonzorgopgave vraagt om een gezamenlijke aanpak. Met betrokken partners zijn de ambities op het snijvlak van wonen, zorg en welzijn gebundeld in de Woonzorgvisie. Deze ambities worden uitgewerkt in een uitvoeringsagenda met concrete acties en projecten waardoor onder andere in het programma Woningbouw als aanjager de vertaling gemaakt kan worden naar passende woon(zorg)concepten voor (kwetsbare) doelgroepen. Meer informatie hierover is in programma 2 opgenomen. 

Plan van aanpak huisvesten statushouders
De wettelijke taakstelling voor statushouders blijft complex. Als we de huidige achterstand niet inlopen kan de provincie Zuid-Holland statushouders gaan huisvesten en de kosten verleggen naar de gemeente. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt met drie woningcorporaties. Zij spannen zich in om in 2022 170 statushouders te huisvesten. Dat is ongeveer gelijk aan de taakstelling voor dat jaar. Daarmee is de achterstand nog niet ingehaald. Ook geven de corporaties aan dat zij dit niet blijvend te kunnen doen. Flexwonen lijkt de komende jaren een instrument om bijzondere doelgroepen zoals statushouders te huisvesten.