Bewoners worden actief betrokken bij het behouden en verbeteren van de veiligheid en veiligheidsgevoelens in de wijk. Bewoners komen elkaar tegen in het openbaar vervoer, in horeca, winkelgebieden en bij sportverenigingen. In alle wijken zijn de buurtpreventieteams van Wijk en Agent Samen (WAS) en whatsappgroepen actief.  

Team Handhaving is een belangrijke schakel in elke wijk. De wijkhandhavers zijn op de hoogte van de handhavingsvraagstukken en meldingen worden daadkrachtig opgepakt. Het aantal meldingen neemt nog steeds toe. In Zoetermeer wordt in de horeca, bij paracommerciële instellingen en tijdens evenementen toezicht gehouden op de naleving van de Alcoholwet. Controles op grond van de Alcoholwet zijn voornamelijk integrale controles waarbij gekeken wordt naar zowel de vergunning en/of ontheffing, de inrichtingseisen, het aanwezige terras en de naleving van de leeftijdsgrenzen. Daar waar overtredingen plaatsvinden, wordt handhavend opgetreden.

De wijkveiligheidsaanpakken in de wijken Oosterheem en Buytenwegh zijn  geïntegreerd in de lopende aanpak problematische jeugd(groepen). De aanpak van de geprioriteerde jeugdgroep in Oosterheem is afgeschaald en de jeugdoverlast in Buytenwegh is afgenomen. De Jeugdmarshall heeft begin 2022 in de wijk Meerzicht een wijkveiligheidsaanpak opgezet in verband met toenemende jeugdoverlast in deze wijk. Het doel is de overlast te doen afnemen en te voorkomen dat de betreffende jongeren afglijden in problematisch gedrag.

Alle wijkveiligheidsaanpakken zijn gericht op datgene dat in die specifieke wijk nodig geacht wordt om de veiligheid en leefbaarheid te vergroten. Op diverse locaties in Zoetermeer wordt cameratoezicht ingezet. Cameratoezicht levert een bijdrage aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de openbare ruimte. De beschikbare capaciteit voor cameratoezicht wordt zo goed mogelijk benut door de beschikbare camera’s in te zetten op de plekken waar deze het hardst nodig zijn. Door de wettelijke eisen die aan cameratoezicht in de openbare ruimte worden gesteld, is de toepasbaarheid van cameratoezicht alleen beperkter dan waar soms om wordt gevraagd.

Elk jaar neemt de gemeente in samenwerking met verschillende partners maatregelen om de jaarwisseling zo plezierig en veilig mogelijk te laten verlopen en overlast en schade zoveel mogelijk te beperken. De coronamaatregelen hebben de afgelopen twee jaar een grote impact gehad op de jaarwisseling. Veel activiteiten konden door de maatregelen niet doorgaan en daarom zijn er alternatieve bedacht zoals een livestream. Nu de coronapandemie onder controle lijkt worden de reguliere maatregelen voortgezet. Dit betreft onder andere een kindervuurwerkshow, een reguliere vuurwerkshow en een jongerenfeest voor ongeveer 2500 jongeren in het Silverdome. Naast activiteiten worden er diverse veiligheidsmaatregelen genomen zoals het schouwen op brandbaar materiaal, het inzetten van particuliere beveiliging en het aanwijzen van vuurwerkvrije zones. Verder worden er voorlichtingen gegeven op scholen en aan jongeren in de wijk en worden inwoners geïnformeerd over wat zij zelf kunnen doen om de jaarwisseling veilig en zonder schade te laten verlopen.
Een onvermijdelijke ontwikkeling is de toename van de kosten voor de aanpak van de jaarwisseling. De te verwachten kostenstijging bedraagt ongeveer € 60.000. 

De kostenstijging wordt veroorzaakt door de prijsstijgingen op alle onderdelen van de jaarwisseling zoals de particuliere beveiliging, vuurwerkshows en het jongerenfeest (huur locatie, kosten horeca, beveiliging, etc.). Voor het jongerenfeest geldt dat de tickets betaalbaar moeten blijven voor de doelgroep, omdat anders het risico ontstaat dat de jongeren niet deelnemen aan het feest en op straat blijven hangen.