In 2022 is de uitvoeringsagenda uit de Cultuurvisie 2030 samen met de culturele sector verder uitgewerkt. De afspraken in deze agenda zijn leidend voor de ontwikkelingen van de cultuursector. Zowel het amateurcircuit als de professionele sector moeten goed functioneren en met elkaar zijn verbonden. Dit (in)formele netwerk tussen culturele partners gaan we helpen versterken, mede door het bedrijfsleven en partners in het sociaal domein te betrekken. 

De combinatiefunctionarissen vormen een belangrijke schakel tussen de inwoners, de sportaanbieders en andere (welzijns)organisaties. Zij staan dichtbij de inwoners en weten de weg binnen de gemeente te bewandelen. Het Sportloket is daarbij het centrale punt voor alle contacten van en naar sportaanbieders. We willen de zwemvaardigheid voor ieder kind verbeteren en het behalen van een zwemdiploma A voor ieder kind mogelijk maken. In 2023 starten we met het onderzoek naar de invulling en brengen we de kosten in beeld. Gemeente Zoetermeer zal de regeling van het Nationaal Sportakkoord volgen en samen met de partners voortzetten in het Zoetermeerse Sportakkoord. In 2022 (en 2023) zijn middelen ontvangen vanuit het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) voor extra activiteiten en inzet van combinatiefunctionarissen voor school- en naschoolse activiteiten. Dit heeft als  doel COVID-19 achterstanden in te halen. 

De stadsboerderijen zijn populairder dan ooit tevoren en hebben een belangrijke rol bij het promoten en stimuleren van thema’s als duurzaamheid en positieve gezondheid. Mede daarom worden ze versterkt met een extra FTE om toezicht en begeleiding te kunnen waarborgen. Ook vanuit het National Programma Onderwijs zijn middelen beschikbaar gesteld om duurzaamheid, klimaat en flora en fauna op en rondom de scholen meer aandacht te geven. Activiteiten op het gebied van groen, spelen en leren stimuleren een actieve houding bij inwoners, door zelf met de voeten in de klei te staan. Samen met externe partners worden laagdrempelige, activiteiten georganiseerd rondom de thema’s (Zoetermeerse) flora en fauna, klimaat, duurzaamheid en positieve gezondheid. 

Na de viering van de 60ste verjaardag van de New Town Zoetermeer brengen we het erfgoed van de groeikern blijvend onder de aandacht op een vaste plek in de binnenstad. Voor cultuurhistorie ligt in 2023 de focus op de aanwijzing van nieuwe gemeentelijke monumenten uit de periode 1945-1990, het opstellen van de kerkenvisie en van de cultuurhistorische waardenkaart (conform motie 2106-36). Dit doen we in samenwerking met partners Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS), Schatbewakers en Architectuurpunt en voor de kerkenvisie ook met het Beraad van Kerken.

Citymarketing positioneert Zoetermeer als aantrekkelijke stad voor inwoners, ondernemers, studenten en bezoekers. Evenementen zijn belangrijk voor de identiteit van de stad en dragen bij aan de positionering zowel in de regio als landelijk. Extra budget geeft ruimte om goede evenementen terugkerend voor iedereen in Zoetermeer te laten plaatsvinden. Die vergroten de sociale cohesie en stimuleren tevens diverse partners in de stad tot samenwerking.