Sporten, spelen, cultuur beoefenen en groen beleven helpen onze inwoners bij hun persoonlijke ontwikkeling en zijn belangrijk voor de mentale en lichamelijke weerbaarheid. Sterke aanbieders van vrijetijdsbesteding en goede (openbare) culturele voorzieningen, sportaccommodaties en groen- en speelvoorzieningen dragen hier positief aan bij. Door COVID-19 kampt de vrijetijdssector nog met achterblijvende bezoekersaantallen. Onzekerheid of de pandemie mogelijk weer oplaait zet een rem op het herstel. De uitdaging is om de vrijetijdsinfrastructuur weer gezond te maken en mee te laten groeien met het groeiend aantal inwoners. 

In 2023 zal naar verwachting nog voldoende budget zijn om amateurverenigingen (sport, cultuur en welzijn) te ondersteunen bij investeringsaanvragen. Ook blijkt uit een inventarisatie grote behoefte te zijn aan broedplaatsen voor culturele makers om zich te ontwikkelen en te profileren. Daarom onderzoeken we hoe – tijdelijk of structureel – een culturele invulling kan worden gegeven aan leegstaande panden.

We voeren samen met de culturele sector de uitvoeringsagenda van de Cultuurvisie 2030 uit. We zorgen er hiermee voor dat bewoners in hun eigen stad en buurt meer cultuur zien en aan culturele activiteiten mee kunnen doen. De culturele basisinstellingen die samen de basisinfrastructuur vormen, zijn nu vooral in de binnenstad te vinden. Onder meer samenwerkingsverband Wijck biedt steeds meer cultuur in de wijken aan: dicht(er) bij huis en op de wensen van bewoners afgestemd. De bibliotheek krijgt een jaar extra de tijd om wijkvestiging Oosterheem om te vormen naar een kleine versie van het forum, zoals zij al doen met wijkvestiging Rokkeveen. En voor Poppodium Boerderij starten we snel met de initiatieffase van het project voor de toekomstige nieuwbouw. Naast meerjarige subsidie voor de culturele basisinfrastructuur, krijgt dit jaar een aantal kleinere culturele organisaties subsidie voor hun jaarprogramma en is er ruimte voor subsidie aan eenmalige projecten. In 2023 werken we het besluit om de subsidie aan Museum De Voorde stop te zetten nader uit. Het Zoetermeerse erfgoed en de cultuureducatie krijgen een plek elders in de stad, in combinatie met de mogelijkheid tot (tijdelijke) tentoonstellingen. Het Nationaal Videogame Museum (NVGM) heeft de potentie om als museum door te groeien tot een nationale speler. Samen zoeken we een nieuwe locatie in de binnenstad. Het openbaar gebied houden we uitdagend en aantrekkelijk door het plaatsen van kunst bij het nieuwe zwembad, de Balijhoeve, in het Centraal Park en in de wijk Palenstein. Ontworpen en uitgevoerd door professionele kunstenaars, in participatie met gebruikers en inwoners.

In 2023 is het nieuwe zwembad in het Van Tuylpark klaar. Dan is de uitbreiding van zwemwater voor zwemverenigingen een feit en kan Zoetermeer weer recreatief zwemmen. Het project om gezamenlijk met FC Zoetermeer een nieuwe clubaccommodatie te bouwen, wordt verder opgepakt en uitgevoerd. In 2023 wordt samen met de Krajicek Foundation, de Kraijcek Playground in Meerzicht verbeterd. Er volgt een voorstel voor het bouwen van een sporthal aan het Van Doorneplantsoen en een sportzaal in de wijk Seghwaert. Verder komt er een voorstel over de huisvesting van de schietsportvereniging (zie ook onder moties).