Doelstelling 3.2 Behouden kwaliteit openbare ruimte
We werken aan schone, hele en veilige openbare ruimte. Kapitaalgoederen, zoals wegen, kunstwerken, groen en straatmeubilair, zijn belangrijk voor het gebruik en de waardering van de openbare ruimte. We werken aan een duurzame, aantrekkelijke en bereikbare openbare ruimte die bijdraagt aan de gezondheid van inwoners en hun betrokkenheid bij de stad. Het tijdig uitvoeren van klein (dagelijks) onderhoud, groot onderhoud en vervangingen in de openbare ruimte vermindert risico’s, storingen, meldingen en klachten. Door monitoring en technische inspecties bepalen we het juiste moment voor maatregelen. Onderhoud en vervanging biedt kansen voor hergebruik van materialen.
Naast het benodigde onderhoud zijn er diverse uitdagingen om openbare ruimte ook in de toekomst goed te laten functioneren. Denk hierbij aan:
- de openbare ruimte geschikt maken voor het klimaat van de toekomst;
- de biodiversiteit (o.a. de hoeveelheid verschillende planten en dieren) verhogen. Dit is belangrijk voor een gezonde leefomgeving;
- de openbare ruimte moet blijven bijdragen aan de bereikbaarheid van de stad en plekken moeten toegankelijk zijn;
- een deel van de energietransitie (doelstelling 3.1) wordt in de buitenruimte gerealiseerd.
Door de verschillende belangen te wegen, geven we prioriteit aan de meest belangrijke en urgente investeringen. Bewoners worden direct betrokken bij de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden in hun buurt. Samen behouden we de kwaliteit van de openbare ruimte. Zo zijn inwoners tevreden over de openbare ruimte en waarderen ze de groene kwaliteit.
Belangrijke acties voor de kwaliteit van de openbare ruimte in 2023:
• Een aantal belangrijke projecten waar verschillende onderdelen van de openbare ruimte in 2023 samen worden opgepakt, zijn:
o Molenstraat e.o. – Complete herinrichting van Molenstraat en omgeving. Bomen zijn aangetast door essentaksterfte.
o 1ste Stationsstraat – Dit is een volledige herinrichting van de weg, met extra aandacht voor de fietsveiligheid.
o Satrezijde/Winkelcentrum de Leyens – Dit is een herinrichting van een parkeerterrein waarbij ook laad- en losproblemen van diverse supermarkten aangepakt worden.
o Hoekerkade – Dit is een complete herinrichting van straatbeeld, inclusief bomen.
o Louis Couperushove – Het vervangen van de openbare ruimte, inclusief kunstwerken.
• In het coalitieakkoord is afgesproken dat bestaande kwaliteitsverbeteringen (van het vorige college) worden voortgezet. Het betreft maatregelen om het aanzien van de openbare ruimte te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan:
o Beeldkwaliteitsniveau B (in plaats van C) op bijvoorbeeld onkruidbeheersing en zwerfafval.
o Het vaker maaien van de randen langs voet- en fietspaden.
o Het ondersteunen van diverse initiatieven van inwoners om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken.
o Kleine aanpassingen in inrichting en onderhoud op zichtbare, intensief gebruikte plekken. Denk hier bijvoorbeeld aan het plaatsen en beheren van bloembakken.
• Het vormgeven, organiseren en uitvoeren van een kwaliteitsverbetering in de openbare ruimte krijgt een impuls vanuit het coalitieakkoord. Hierbij wordt voorrang wordt gegeven aan Meerzicht, Buytenwegh en Seghwaert.
• Aanbesteden en in gebruik nemen van diverse nieuwe contracten voor de uitvoering. Hieronder vallen onder andere de nieuwe onderhoudscontracten voor Centrum, Stadshart, Noordhove en de bedrijventerreinen en hoofdwegen.