Huishoudelijke Ondersteuning
Het college ziet graag dat (oudere) inwoners van Zoetermeer zo lang mogelijk vitaal en zelfstandig leven. Hoewel dit enerzijds betekent dat ook het huishouden zo lang mogelijk door hen zelf wordt (uit)gevoerd, is het anderzijds belangrijk om huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo financieel bestendig te houden en beschikbaar te houden voor inwoners die het echt nodig hebben. Hiervoor is met aanbieders afgesproken dat het aanbod wordt vernieuwd. Vanuit de gedacht van positieve gezondheid is het versterken van eigen kracht en zelfregie zeer belangrijk. Daarom krijgen mensen handvatten aangereikt voor het zelfstandig organiseren van het huishouden.

Voortgang inZet
InZet is op 1 mei 2021 gestart met dienstverlening aan inwoners op onderdelen van Wmo en preventieve jeugd- en gezinshulp volgens de principes van Gebiedsgerichte Ondersteuning. Digitaal, telefonisch en op zes inlooppunten in de stad kunnen inwoners terecht met hun hulpvragen, voor informatie, welzijn en ondersteuning. De partners van inZet werken intensief samen in 6 gebiedsteams bestaande uit medewerkers van alle negen partners. In de gebiedsteams wordt bekeken welke ondersteuning inwoners nodig hebben en hoe inZet hun vragen zo goed mogelijk kan beantwoorden. Wanneer mogelijk worden er ook koppelingen gemaakt met de sociale basis, bijvoorbeeld door samenwerking met vrijwilligersorganisaties. 

Gebiedsgerichte Ondersteuning is een transformatie waarin inwoner en professional onder eigen regie samen kunnen bepalen welke ondersteuning nodig is. Het ondersteuningsaanbod is flexibel, gericht op normalisatie en wordt waar mogelijk groepsgewijs aangeboden, zodat cliënten ook direct contacten en activiteiten buitenshuis hebben. Op deze manier kan inZet méér cliënten ondersteunen en is de ondersteuning effectiever dan in de oude situatie, waarin voornamelijk individuele begeleiding bij de cliënt thuis werd geboden, doordat verschillende soorten dienstverlening worden gecombineerd en sneller wordt op- en af geschaald. Hiermee is de transformatie echter nog niet voltooid. Veel inwoners hebben momenteel nog intensieve individuele hulp nodig en de overdracht van cliënten van latende partijen naar inZet is nog gaande. Dit proces is complexer en duurt langer dan vooraf is ingeschat. Gemeente en inZet werken er samen hard aan om de overdracht zorgvuldig en op zo kort mogelijke termijn af te ronden. Door achterstanden bij de Wmo en wachttijden bij inZet, voornamelijk veroorzaakt door tekort aan en verloop van personeel, zal er geen sprake zijn van een snelle en eenvoudige oplossing. Cliënten die op de nominatie staan om te worden overgedragen aan inZet behouden hun maatwerkvoorziening totdat de overdracht afgerond is, zodat zij niet zonder ondersteuning komen te zitten.

Omdat de hulpvraag in Zoetermeer is veranderd ten opzichte van de periode waarin de kaders voor Gebiedsgerichte Ondersteuning werden gemaakt, moeten deze kaders opnieuw worden bekeken. Gemeente en inZet gaan samen onder leiding van een onafhankelijk bureau onderzoeken op welke manier een reëel tarief voor inZet kan worden  berekend. Daarnaast wordt onderzocht hoe de kosten-baten analyse van de transitieopgave eruit ziet (aanloopkosten versus besparingen). Volgens planning zal dit onderzoek in het vierde kwartaal van 2022 worden afgerond. Het college zal de raad over de uitkomsten van het onderzoek informeren.

Maatwerkvoorzieningen begeleiding en dagbesteding
De maatwerkvoorzieningen voor begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf worden in 2023 opnieuw ingekocht. De inkoop is in regionaal verband samen met de gemeenten Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, en Wassenaar. De voorbereidingen voor de nieuwe inkoop zijn inmiddels gestart. U bent hier over geïnformeerd in het raadsmemo Nieuwe inkoop d.d.  25 mei 2022

Beschermd Wonen 
Het rijk heeft besloten dat de doordecentralisatie van beschermd wonen per 2024 plaatsvindt. Eerder werd besloten om de doordecentralisatie per 2023 uit te stellen. Vanaf 2024 worden alle gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van een beschermd wonen voorziening aan nieuwe cliënten uit de eigen gemeente en zij ontvangen daarvoor de financiële middelen van het rijk. 2023 staat in het teken van het implementeren van de uitvoering van de voorziening beschermd wonen, zoals de toegang opzetten en regionale afspraken vastleggen over de samenwerking en financiering.

Woonzorgvisie
Het college vindt het belangrijk dat inwoners met een zorgvraag zo zelfstandig, zinvol en vitaal mogelijk (blijven) wonen. Door onder andere de dubbele vergrijzing, een veranderende zorgbehoefte en toenemende kosten voor zorg en welzijn, is er een toenemende vraag naar diverse woonvormen met zorg en ondersteuning als dit nodig is. De woonzorgopgave vraagt om een gezamenlijke aanpak en het ontwikkelen van woonzorgconcepten voor ouderen en kwetsbare inwoners. Met betrokken partners zijn de ambities op het snijvlak wonen, zorg en welzijn eerder vastgelegd in de woonzorgvisie. In 2023 werkt een projectleider de ambities uit in een uitvoeringsagenda. 

Aanpak eenzaamheid
Het college continueert de aanpak eenzaamheid, waarin de lokale community tegen eenzaamheid een belangrijke pijler is (www.zoetermeertegeneenzaamheid.nl). De gemeente is aanjager en trekker van het geheel en faciliteert de samenwerking. In 2023 zorgen we dat de activiteiten van de community worden voortgezet (maatschappelijke initiatieven, netwerkbijeenkomsten, themagroepen en campagnes). Daarnaast nemen we actie om de de community uit te breiden en te verbreden (o.a. meer ondernemers betrekken, partners uit de landelijke coalitie ook lokaal betrekken) en om de aanpak tegen eenzaamheid te verduurzamen (maatschappelijke initiatief en hulpaanbod waar nodig met elkaar verbinden). We proberen iedereen die eenzaam is of dreigt te worden te bereiken en werken we vanuit de visie dat ‘iedereen iets kan doen om de eenzaamheid van iemand anders een beetje te helpen doorbreken’. Ook zetten we de Lief en Leedstraten voort.

Vrijwilligersondersteuning
Verenigingen en vrijwilligers(organisaties) versterken de onderlinge betrokkenheid tussen mensen, ondersteunen mensen in het zelfstandig kunnen blijven wonen en helpen in het bestrijden van eenzaamheid. De gemeente faciliteert vrijwilligersactiviteiten door enerzijds initiatieven voor vrijwillige hulp te subsidiëren en anderzijds ondersteuningsmaatregelen voor alle vrijwilligers(organisaties) te organiseren. De ondersteuning die de gemeente biedt aan de vrijwilligers(organisaties) via de in 2020 geïntroduceerde aanpak wordt verder verstevigd. Deze wordt onder de noemer ‘Zoetermeer voor Elkaar’ in toenemende mate afgestemd op de behoeften van vrijwilligers(organisaties). Na de coronacrisis zijn niet alle vrijwilligers die stopten teruggekeerd. In 2023 zet de gemeente daarom in op communicatie (waaronder werving) en kennisdeling. Hiernaast is er een vrijwilligersondersteuner, een digitaal platform voor werving en matching, vrijwilligersinformatiepunten in de wijk, de subsidieregeling vrijwilligersondersteuning, een vrijwilligersverzekering en de jaarlijkse vrijwilligerswaardering. 

Toegankelijkheid
Het college werkt aan een vernieuwde Agenda Open Stad met verschillende ambities. We zetten in op het:
- vergroten van bewustwording bij zowel de gemeentelijke organisatie als partners van de gemeente en inwoners, dat iedereen moet kunnen meedoen;
- ontwikkelen en borgen van normen gericht op fysieke toegankelijkheid bij projecten rond renovatie, nieuwbouw of aanleg;
- effectief inzetten van de Toegankelijkheidsraad, een adviesorgaan bestaande uit ervaringsdeskundigen die hun kennis en kunde graag delen met als doel om de toegankelijkheid van Zoetermeer te vergroten.