Voor de uitvoering van de Jeugdwet zet de gemeente zich in om het gewone leven te versterken van alle Zoetermeerse jeugdigen en hun gezinnen. Het doel is dat jeugdigen zich zoveel mogelijk kunnen ontwikkelen tot zelfredzame burgers, die naar vermogen participeren in de maatschappij. Uitgangspunten van het beleid zijn: 
•    de behoefte van de jeugdige en het gezin staan voorop;
•    focus op preventie, normaliseren en vroegsignalering;
•    verbindingen versterken in het sociaal domein, in het bijzonder tussen onderwijs en jeugdhulp;
•    inzet op kwalitatief hoogwaardige, duurzame, kosteneffectieve en resultaatgerichte jeugdhulp.

Door de stijgende kosten in het sociaal domein, is er nadrukkelijk aandacht voor kostenbeheersing.

Preventief jeugdbeleid
Binnen het preventief aanbod wordt de komende jaren een omslag gemaakt naar resultaatgedreven werken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het 'factorenmodel'. Het doel is om een aanpak te ontwikkelen waarbij op basis van (bewezen effectieve) interventies het preventief aanbod wordt vormgegeven en er meer wordt gestuurd op  het (maatschappelijk) effect. 

Voortzetting Kansrijke Start
De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor een goede start van een kind. De gezondheid van ouders en kind voor en tijdens de zwangerschap en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd van het kind. Vanuit preventie is het zeer belangrijk om te investeren in deze periode.  De komende jaren staan van de volgende ambities centraal: 
•    basis op orde vanuit sterke verbindingen tussen het medisch en het sociaal domein;
•    beter aansluiten bij de doelgroep door deze beter te betrekken en door gezamenlijke informatievoorziening;
•    versterken van de samenwerking met de zorgverzekeraars en huisartsen rond gezonde leefstijl en anticonceptie;
•    monitoring en evaluatie in aansluiting op landelijke monitoringsinstrumenten.

Doorontwikkeling toegang tot jeugdhulp
Op basis van de evaluatie van de toegang is een kwartiermaker toegang aangesteld. Onder leiding van deze kwartiermaker wordt de toegang tot jeugdhulp opnieuw ingericht, waarbij de sterke punten uit de huidige werkwijze worden behouden en tegelijkertijd een kwalitatieve verbeterslag wordt doorgevoerd. Meer sturing en uniformiteit in de verwijzingen naar jeugdhulp is een belangrijk aandachtspunt. 

Verbinding onderwijs-jeugdhulp
De afgelopen jaren is de verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp al versterkt. Op basis van de opgedane ervaringen worden Onderwijs-Jeugdhulparrangementen opgezet.

Specialistische jeugdhulp
Op regionaal niveau ligt de ambitie voor de komende jaren vast in de Regiovisie Jeugdzorg Haaglanden. Een belangrijk aandachtspunt is het terugdringen van wachttijden. Daarnaast wordt (boven)regionaal samengewerkt aan het verbeterplan voor de Gecertificeerde Instellingen. 
Lokaal zetten we in op het uitvoeren van contractmanagement, waarbij we gebruik maken van data over het jeugdhulpgebruik. Landelijk lopen de gesprekken tussen rijk en gemeenten over de hervormingen van de jeugdzorg. De verwachting is dat Hervormingsagenda Jeugd gevolgen heeft voor landelijke en lokale regelgeving. Daarnaast worden er afspraken gemaakt over de aard, vorm en inhoud van de regionale samenwerking. Dit heeft ook financiële consequenties. Vooralsnog is de planning dat de Hervormingsagenda Jeugd eind 2022 gereed is.