Kwaliteit is een voorwaarde bij iedere ruimtelijke ontwikkeling. De juiste mix van diversiteit, (multi)functionaliteit, gelaagdheid en kwaliteit is alleen mogelijk als de nieuwe projecten voldoende onderscheidend zijn en in relatie met het gebied waarvan zij onderdeel uitmaken worden bekeken.

Ruimtelijke puzzel PZH Haagse regio
Ons land staat voor grote opgaven die een vertaling moeten krijgen in de inrichting van onze steden en regio’s. Om hieraan richting te geven wil de rijksoverheid meer regie nemen in de ruimtelijke ordening. Hiertoe wordt een nieuwe nationale Nota Ruimte voorbereid om  meer vaart te brengen in deze noodzakelijke ontwikkelingen. De Nota Ruimte wordt in 2024 verwacht.
In de aanloop naar dit nieuwe rijksbeleid heeft het rijk de provincies gevraagd de 'ruimtelijke puzzel' te leggen voor de nationale en provinciale opgaven en daar ook de gemeenten en waterschappen bij te betrekken. Nog dit jaar zullen de provincies het resultaat daarvan opleveren.
In de Haagse regio werken de negen gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer, het Hoogheemraadschap van Delfland en de provincie ambtelijk en bestuurlijk samen op het gebied van de fysieke leefomgeving. Deze samenwerking is de afgelopen jaren geïntensiveerd. De Haagse regio functioneert op veel terreinen als één samenhangend gebied: uitdagingen en kansen zijn gemeentegrensoverschrijdend. Gezamenlijk werken we aan de Haagse regio van de toekomst.

Juist omdat veel vraagstukken en kansen de gemeentegrenzen overschrijden, heeft de Haagse regio besloten om ongevraagd, pro-actief, zelf ook de ruimtelijke puzzel voor de regio te leggen. Dat leverde een document op dat de kracht van de regio beschrijft en aangeeft wat de opgaven zijn waar we de komende jaren samen voor staan. Daarnaast zijn ook de tien grootste dilemma’s en oplossingsrichtingen voor de regio beschreven. Het document is aan de provincie als handreiking voor de provinciale ruimtelijke puzzel aangeboden. 

Het college vertrouwt er op dat de handreiking weerklank krijgt in de provinciale ruimtelijke puzzel en door zal werken bij het opstellen van de nieuwe Nota Ruimte van het rijk. De handreiking legt ook de basis voor verdere samenwerking op het gebied van de fysieke leefomgeving in de Haagse regio zelf.

Entree onder de Omgevingswet
Onder de Omgevingswet wordt een nieuwe planologische procedure voor Entree ingezet. Het scenario waar we van uitgaan, bestaat uit twee sporen: het vaststellen van een omgevingsprogramma voor het hele plangebied Entree en het vervolgens plotsgewijs verlenen van vergunningen. Het omgevingsprogramma is gericht op de kwaliteiten én aandachtspunten van het gehele plangebied. Hierin worden thema's zoals geluid, de afwikkeling van verkeer, het programma van functies, maar ook de herinrichting van de openbare ruimte en de gewenste beeldkwaliteit van de nieuwe bebouwing integraal beschouwd. De verschillende plots van de grondeigenaren worden gefaseerd in overeenstemming met het omgevingsprogramma vergund. Hierdoor is de ontwikkeling conform de integrale visie op het gebied ook bij een langere ontwikkeltermijn geborgd.