Zoetermeer staat voor duurzaamheid. De energietransitie ('van het aardgas af') zorgt voor verduurzaming van woningen en bedrijven. Ook draagt het bij aan bestaanszekerheid en het tegengaan van energiearmoede. De energietransitie geeft daarom – samen met klimaatadaptatie - een impuls aan de woonaantrekkelijkheid. Samen met de inwoners, bedrijven, omgevingsdienst en woningcorporaties in Zoetermeer moeten meters worden gemaakt met de energietransitie. Dit vraagt investeringen van eigenaar-bewoners in verduurzaming/woningverbetering van hun eigen woning die we graag stimuleren.
De openbare ruimte is het visitekaartje van de stad. De gemeente zorgt samen met inwoners, bedrijven en organisaties voor de kwaliteit en leefbaarheid van de openbare ruimte. In Zoetermeer gaan natuur en stedelijkheid samen, want biodiversiteit betekent ook een gezonde stad voor mens en dier. Zoetermeer is vanuit milieu perspectief een schone en prettige stad om te leven.
Om voor afvalinzameling stappen te kunnen zetten is nieuw beleid nodig. Via het burgerberaad gaan inwoners hierover in 2024 meedenken. De (financiële) cijfers in deze programmabegroting zijn gebaseerd op het huidige beleid. In de begroting is met nieuw afvalbeleid daarom nog geen rekening gehouden.
Speerpunten in 2024:
Energietransitie
- ondersteunen van particuliere huiseigenaren (buurtinitiatieven, VvE’s, individueel) met energiebesparing, opwek van stroom en aardgasvrije verwarming;
- ontwikkelen van een ondersteuningsaanbod voor bedrijfs- en utiliteitsgebouwen;
- faciliteren en stimuleren van zonnecentrales op daken, langs infrastructuur en bij de Roeleveenseweg;
- opstellen van een perspectief voor een geïntegreerd energiesysteem dat Zoetermeer in staat stelt om de huidige en toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken.
Afval en grondstoffen
- Starten met het participatieproces van het burgerberaad om inwoners mee te laten denken over het afvalbeleid. Daarnaast is in 2023 een communicatiecampagne gestart met als doel inwoners bewust te maken hoe afval te scheiden en waarom dit nodig is? Dit loopt door in 2024.
Groen/Openbare ruimte
- maken van een richtinggevend, integraal beeld van de buitenruimte en een daarmee samenhangend pakket van maatregelen (Programma Buitenruimte), gericht op bijdragen aan de realisatie van de Zoetermeerse ambities voor de leefomgeving;
- verbeteren onderhoud door kwaliteitsimpuls in met name Meerzicht, Buytenwegh en Seghwaert;
- Opknappen van stukjes Zoetermeer op basis van bewonersinitiatieven;
- reconstructies Hoekerkade, Molenstraat e.o., Winkelcentrum De Leyens, Sartrezijde herinrichting parkeerterrein;
- plaatsen van afvalbakken op strategische plaatsen;
- verbeteren schoolpleinen door te vergroenen;
- aanpassen bomenbeleid met een bomenkansenkaart en meer invloed van inwoners op bomen in hun woonomgeving.