Bij onze ambities past een divers en hoogwaardig voorzieningenniveau.   Met functies die inspelen op een vraag in de maatschappij of binnen de regio aanvullend zijn. Onderwijs, zorg, welzijn, cultuur en sport zijn voorzieningen die op een hoog niveau moeten blijven en die goed aansluiten bij de behoeften van een stad. Zoetermeer groeit en de voorzieningen moeten daarbij passen. Het project zwembad van Tuyllpark is een mooi voorbeeld van een topvoorziening.  Niet altijd ontwikkelt de gemeente zelf actief een initiatief of project. Bij ontwikkelingen die vanuit de samenleving komen, faciliteren we zoveel mogelijk om kansen optimaal te benutten.

In 2024 werken we (verder) aan:

Dutch Innovation Park
Het meerjarenprogramma wordt langs drie pijlers uitgevoerd: hoogwaardig onderwijs en toegepast onderzoek, sterk economisch cluster & aantrekkelijk en bereikbaar campusgebied. Voor pijler 3 'Impuls Kwaliteit buitenruimte & bereikbaarheid' zijn voor 2024 specifieke doelen gesteld. 

De afgelopen jaren is door investeerders geïnvesteerd in het opwaarderen van het vastgoed. Het is hard nodig om ook een kwaliteitsslag te maken in de openbare ruimte in het Dutch Innovation Park. Ingezet wordt op: 

  • Verkennen van de mogelijkheden rond het in eigendom krijgen en opwaarderen van de infrastructuur op het Dutch Innovation Park (kwaliteitsslag openbare ruimte). Dit betreft zowel de binnentuin van de Dutch Innovation Factory, als de omliggende wegenstructuur, de bereikbaarheid van het gebied en de toegankelijkheid ernaartoe.
  • Uitvoeren aanvullende pilot deelmobiliteit op het Dutch Innovation Park inclusief evaluatie eind 2023.
  • Doorlopen van de haalbaarheidsfase van de Bleiswijkseweg.

Binnenstad
Om de uitvoering van de Visie Binnenstad 2040 een vervolg te geven en daarmee de realisatie van de ambities dichterbij te brengen heeft het college de Uitvoeringsstrategie 2024-2030 vastgesteld. Onderdeel van deze strategie is een programmering voor wonen, werken, openbare ruimte en voorzieningen voor de Binnenstad. Voor de programmering is een studie uitgevoerd op basis van een analyse van de huidige situatie, de visie Zoetermeer 2040 en de inbreng vanuit verschillende perspectieven op de binnenstad. Hiermee hebben we nu inzicht in welke woningvoorraad, doelgroepen van bewoners en voorzieningen er nodig zijn om de ambities te realiseren. De programmering vormt een richtinggevend document voor de Uitvoeringsstrategie 2024-2030. Er is een programmering uitgewerkt waarop wonen, werken, openbare ruimte en voorzieningen ruimtelijk en programmatisch een plek kunnen krijgen, zowel in het bestaande of nog te realiseren vastgoed als in het openbaar gebied. Daarnaast is er een vertaling gemaakt van deze programmering naar de negen deelgebieden van de binnenstad.

De Uitvoeringsstrategie 2024-2030 bestaat in hoofdlijn uit de volgende onderdelen:

  • Voortzetten Programmasturing, inclusief coördinatie en integrale sturing op de lopende en op te starten projecten.
  • Nader uitwerken van het te realiseren inhoudelijk programma met betrekking tot wonen, economie, openbaar gebied, (maatschappelijke) voorzieningen, cultuur en stad brede gebied overstijgende onderwerpen zoals mobiliteit, duurzaamheid en gezondheid in afstemming met Visie Zoetermeer 2040.
  • Monitoren van de integrale Businesscase voor de Binnenstad.
  • Blijven zorgdragen voor omgevingscommunicatie en extern relatiemanagement;
  • Het doorlopen van de haalbaarheidsfase van de resterende deelgebieden. Per deelgebied zal er een deelgebiedsvisie worden opgeleverd en ter besluitvorming worden voorgelegd
  • Vaststelling beeldkwaliteitsplan.
  • Uitwerking mobiliteitsstrategie voor de Binnenstad.
  • Monitoren en verdere uitwerking integraal BLVC (bereikbaarheid/leefbaarheid/veiligheid en communicatie) plan voor de uitvoeringsprojecten van de Binnenstad.
  • Start van de haalbaarheidsfase van deelgebied 1 Denemarkenlaan.
  • Evaluatie proef buurtvisie voor deelgebied 3 Luxemburglaan en 5A Zuidflank.
  • Afronding haalbaarheidsfase deelgebied 3 Luxemburglaan en 5A Zuidflank.
  • Continuering van de overige zes uitvoeringsprojecten in de Binnenstad.

Entree
Het doel van de gebiedsontwikkeling Entree is het realiseren van een levendige, duurzame en gezonde stadswijk die kwaliteit en aantrekkelijkheid toevoegt aan Zoetermeer. Entree wordt gerealiseerd met een gevarieerd programma van wonen, voorzieningen en kleinschalige bedrijvigheid. Een goede aansluiting op de vernieuwde OV-knoop rond de A12, het centrum en goede mobiliteit- en parkeeroplossingen zijn daarbij belangrijke voorwaarden, evenals een kwalitatief goede buitenruimte die gezond leven bevordert. De ontwikkeling van het gebied met minimaal 4.500 woningen moet een belangrijke bijdrage leveren aan de gemeentelijke woningbouwambities.

De gemeente werkt samen met vijf grondeigenaren. De verantwoordelijkheden van de gemeente zijn, mede gelet op de beperkte eigen grondpositie, de planologische procedure(-s), het faciliteren van het ontwikkelproces en investeren in aanpassingen van de infrastructuur en openbare ruimte. 

In 2024 wordt een nieuwe planologische procedure voor Entree ingezet onder de Omgevingswet (zie verder 7.3). De (kantoor-)programmering moet worden herzien, de ontwikkelstrategie aangepast en de gebiedsbusinesscase geactualiseerd. De in 2023 verlengde anterieure overeenkomsten zullen waar nodig hierop in samenspraak met de grondeigenaren worden aangepast. 

De bouw van Terra Nova, met circa 390 woningen, start in de eerste helft van 2024. Daarnaast onderzoeken gemeente en grondeigenaren of parallel aan de nieuwe planologische procedure versneld ontwikkelen mogelijk is, zoals onderdelen van de ontwikkelplots Oost 4 en 5 op basis van het vigerende bestemmingsplan. Daarnaast worden de gebouwen en de openbare ruimte in het gebied zo goed mogelijk tijdelijk benut. Het gaat concreet om de opvang van Oekraïense vluchtelingen, de tijdelijke woonunits aan het Bredewater en de beweegroute.

Onderzoek voorzieningen
In het kader van de omgevingsvisie 2040 wordt onderzocht wat het huidige en gewenste voorzieningenniveau is op zowel stads- als wijkniveau. De resultaten van dit onderzoek worden de basis voor het integraal nadenken over de benodigde voorzieningen in de stad, wat onder andere zijn weerslag zal vinden in de te ontwikkelen Ruimtelijke Strategie Zoetermeer. 

Bouw zwembad
In het tweede kwartaal van 2024 wordt het nieuwe zwembad in het Van Tuyllpark in gebruik genomen. Tegelijkertijd vindt  afronding van het buitenterrein bij het zwembad plaats waar naar verwachting in het derde kwartaal van hetzelfde jaar ook het buitenterrein in gebruik kan worden genomen. Hiermee wordt een recreatiezwembad toegevoegd voor de stad.  Het ontwerp van het zwembad is afgestemd en getoetst door de Toegankelijkheidsraad. Het gebouw wordt voorzien van een ITS-certificaat.

Hotel Van der Valk
Het initiatief hotel Van der Valk aan de Zilverstraat betreft de ontwikkeling van een hotel ter grootte van 20.000m2. Naast 186 hotelkamers komen er vergader-en congreszalen, een restaurant, een zwembad, wellness-en fitnesssvoorzieningen en een casino. De besluitvorming over het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning vindt dit jaar plaats en realisatie kan begin 2024 starten. Dit laatste onder voorbehoud dat er geen beroep wordt ingediend. Deze ontwikkeling draagt positief bij aan onze ambities voor een divers en hoogwaardig voorzieningenniveau.