Energietransitie
De energietransitie is een grote opgave en deze moet versneld worden om de doelen te halen. Energiearmoede en dalende koopkracht in het algemeen maken de aanpak nog urgenter. Het nieuwe programma Energietransitie Zoetermeer 2023-2026 richt zich op deze versnelling. De eerdere vastgestelde kaders en uitgangspunten zijn niet gewijzigd, maar er wordt met name ingezet op capaciteitsuitbreiding ten behoeve van de uitvoering, mogelijk gemaakt door de extra toegekende rijksmiddelen voor klimaat en energiebeleid. De aanpak van de energietransitie wordt langs drie pijlers georganiseerd: 1) de gebouwde omgeving (alle woningen en gebouwen), 2) de energie-infrastructuur (opwek van stroom, duurzame warmtebronnen en goed benutten van de infrastructuur) en 3) mobiliteit. 
Het energieloket zorgt voor de onafhankelijke advisering en ondersteuning van particuliere huiseigenaren. Bij de plannen en acties wordt zoveel mogelijk wijkgericht met andere acties, projecten en programma’s samengewerkt om synergie en efficiency te bevorderen. 
De gemeente participeert en lobbyt actief binnen G40, VNG en Energy Cities voor het creëren van optimale condities op lokaal niveau voor de energietransitie. Daarnaast is er een nauwe samenwerking van gemeenten binnen de MRDH (metropoolregio Rotterdam/Den Haag) aan de uitvoering van de regionale energiestrategie Rotterdam Den Haag.

Afval en grondstoffen
Doelen voor het huishoudelijk afval zijn om de hoeveelheid restafval te verminderen en het percentage gescheiden afvalstromen (en daarmee de recycling) te verhogen. Zoals de grafiek voor trendindicator ‘aantal kilogram restafval per inwoner’ toont, leidt het huidige afvalbeleid tot een beperkte daling van de hoeveelheid restafval en wordt de Zoetermeerse doelstelling om elk jaar minder restafval ten opzichte van het voorgaande jaar te krijgen nauwelijks gehaald. 
Het realiseren van (verdere) afvalreductie en afvalscheiding zal gebeuren door nieuw afvalbeleid.