Doelstelling 2.3 Bevorderen gezondheid, veiligheid en welbevinden
Gezonde stad
Een nieuwe nota preventief lokaal gezondheidsbeleid is in ontwikkeling, mede ingevuld door de komst van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en Sportakkoord II. Beide dragen bij aan het verwezenlijken van de toekomstvisie voor een Gezonde Stad. Gemeentelijk beleid biedt veel kansen om de gezondheid van inwoners positief te stimuleren en daarmee gezondheidswinst te boeken. Het college wil deze kansen beter benutten door meer domeinoverstijgend te gaan werken dan nu het geval is. Gezondheidsvraagstukken worden breed opgepakt en gekoppeld aan onder andere gebiedsontwikkeling, duurzaamheid en armoedebestrijding. Hiervoor is een cultuuromslag nodig in het gemeentelijk werken.
Het bereiken van gezondheidswinst via preventie- is een kwestie van een lange adem. Prioriteiten zijn het werken aan een gezonde generatie (door kinderen zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met gezonde keuzes) en het creëren van een gezonde leefomgeving voor iedereen. Daarbij is er extra aandacht voor inwoners met gezondheidsachterstanden.
Zoetermeer 2025
Ook werkt het college samen met het medisch domein via Zoetermeer 2025: een strategisch samenwerkingsverband van zorgaanbieders en financiers. Doel van de samenwerking is om tot oplossingen te komen om de zorg en maatschappelijke ondersteuning in de regio toegankelijk, veilig, kwalitatief goed en ook in de toekomst betaalbaar en haalbaar te laten zijn. Er bestaan een hoge urgentie om intensief samen te werken in Zoetermeer vanwege de volgende ontwikkelingen:
- een dubbele vergrijzing waardoor de populatie in Zoetermeer kwetsbaarder wordt en de zorgvraag toeneem;
- een fors personeelstekort in zorg en welzijn/maatschappelijke ondersteuningsorganisaties;
- een toenemend beroep op zorg door ziekten die veroorzaakt worden door een ongezonde leefstijl;
- een afname van het aantal mantelzorgers en vrijwilligers.
Het college heeft geen officiële positie in besluitvorming over (acute) medische zorg. Dergelijke besluiten, zoals het beoogd weghalen van geboortezorg uit Zoetermeer, heeft echter wel direct effect op (de gezondheid van) onze inwoners. Door goed in kaart te laten brengen wat de maatschappelijke gevolgen hiervan zijn, strijden we voor het behoud van goede zorg in de stad.
Met het Centrum Acute Zorg, waar vanuit Zoetermeer 2025 aan wordt gewerkt, wordt een belangrijke basis gelegd om patiëntenstromen binnen Zoetermeer om te buigen van spoedzorg naar de juiste zorg op de juiste plek. Het college denkt hierin mee om te bewaken dat welzijn en maatschappelijke ondersteuning een vanzelfsprekende plek krijgt binnen de aangeboden zorgpaden.