Doelstelling 2.1 Bevorderen vroegtijdige, toegankelijke, passende en effectieve jeugdhulp
We willen dat jeugdigen in Zoetermeer veilig, kansrijk en gezond opgroeien. Samen met de maatschappelijke partners wordt ingezet op een goede start voor ieder kind. Als opvoeden en opgroeien niet vanzelf gaat, dan is er een breed scala aan vrij toegankelijke basisvoorzieningen waar ouders en jeugdigen terecht kunnen. Als meer hulp nodig is, dan is er specialistische jeugdhulp beschikbaar.
Er zijn grote zorgen over de stijging van het aantal jeugdigen dat gebruikmaakt van specialistische jeugdhulp. Daarbij moeten zij vaak lang wachten voordat de hulp beschikbaar is. Met het stijgend gebruik, nemen ook de kosten voor de jeugdhulp toe. Dit zorgt ervoor dat de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de jeugdzorg steeds meer onder druk komt te staan. De landelijke Hervormingsagenda Jeugd benoemt diverse maatregelen die een bijdrage moeten leveren aan een kwaliteitsverbetering in de jeugdzorg. Daarnaast moeten de maatregelen bijdragen aan een 'financieel beheersbaar stelsel'. De uitwerking van de maatregelen, waarvoor onder andere wetswijzigingen nodig zijn, zal nog geruime tijd in beslag nemen. De gemeente is afhankelijk van hoe dit landelijke traject precies zal uitwerken. Parallel hieraan onderzoekt de gemeente hoe de (lokale en regionale) aanpak en samenwerking op het gebied van de jeugdzorg het beste vorm en inhoud kan worden gegeven.
Op regionaal niveau ligt de ambitie voor de komende jaren vast in de Regiovisie Jeugdzorg Haaglanden. De negen gemeenten in de jeugdhulpregio Haaglanden werken daarbij samen aan de doorontwikkeling van de specialistische jeugdhulp.
Daarnaast zetten we op lokaal niveau in op het verbeteren van de lokale voorzieningen en samenwerking met partners. In het bijzonder is daarbij aandacht voor de samenwerking tussen jeugdhulp en onderwijs. We willen dat zorg dichtbij school georganiseerd wordt en dat schooluitval zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Preventief jeugdbeleid
- Kansrijke Start en Gezonde leefstijl jeugd zijn onderdeel van de aanpak ‘Integraal werken aan een gezonde stad’. Deze aanpak is de uitwerking vanuit het landelijke GALA (Gezond en Actief Leven Akkoord), waarvoor het rijk extra middelen verstrekt. Voor jeugd zetten we in op: een gezonde leefomgeving, het terugdringen van gezondheidsachterstanden, extra inzet op kennis vergroten en het beter toerusten van (aanstaande) kwetsbare gezinnen. Er wordt binnen deze aanpak een integraal monitoringsinstrument ontwikkeld vanuit datagedreven werken.
- Scheidingspunt: Vanuit de visie Zoetermeer 2040 zetten diverse ketenpartners zich in om de gevolgen van scheiding voor jeugdigen te beperken. Door onderling samen te werken en af te stemmen, kunnen zij beter aansluiten bij de behoefte van gezinnen die te maken krijgen met scheiding. Het Scheidingspunt (onderdeel van InZet) richt zich komend jaar op het uitbreiden en versterken van het preventieve aanbod.
Uitbreiding KDC-plaatsen
In Zoetermeer is behoefte aan meer plaatsen op Kinderdienstencentra (KDC). Op KDC's wordt dagbehandeling geboden aan jonge kinderen waarbij het vermoeden bestaat of sprake is van een ontwikkelingsachterstand. De insteek is dat kinderen op termijn doorstromen naar een vorm van (speciaal) onderwijs. Het huidige aanbod is niet voldoende, waardoor kinderen erg lang moeten wachten voordat zij op een KDC kunnen starten. In samenwerking met partners wordt ingezet op het vergroten van de beschikbare plaatsen in Zoetermeer. Ook regionaal wordt gewerkt aan het vergroten van de capaciteit van dit type jeugdhulp.
Uitvoeringsplan Regiovisie Jeugdzorg Haaglanden
In het Uitvoeringplan 2023/2024 zijn de prioriteiten voor 2023 en 2024 gekoppeld aan de ambities en uitgangspunten die in de Regiovisie zijn opgenomen. Een belangrijk aandachtspunt is het terugdringen van wachttijden en de omvorming van de JeugdzorgPlus. In 2023 is het bovenregionaal plan vastgesteld. In het regionaal op te stellen plan van aanpak voor 2024 ligt de focus op het ontwikkelen van alternatieven voor JeugdzorgPlus. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar intensieve ambulante jeugdhulp en intensieve open residentiële vormen van jeugdhulp. Daarnaast wordt (boven)regionaal samengewerkt aan het verbeterplan voor de Gecertificeerde Instellingen. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat in 2024 wordt gewerkt aan het stapsgewijs verlagen van de caseload voor jeugdbeschermers. Met ingang van april 2023 is gestart om jeugdigen met een kinderbeschermingsmaatregel voorrang te geven op jeugdhulp. Het doel hiervan is om de kwaliteit van de hulpverlening aan deze kwetsbare jeugdigen te verbeteren.