Iedereen verdient een kans op duurzaam werk. We zorgen voor de juiste ondersteuning en stimuleren de ontwikkeling van mensen die dat nodig hebben. Hiermee bereiken we dat mensen een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en bereiken we positieve maatschappelijke effecten zoals een betere (mentale) gezondheid en het voorkomen van schulden en eenzaamheid. 

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal
De arbeidsmarkt is ongekend krap. Ondanks dat recent is gepubliceerd dat er sprake is van een lichte recessie, zal dit zeer geringe invloed hebben op de arbeidsmarkt. Vanuit het Werkgeversservicepunt begeleiden we werkenden en werkzoekenden naar (ander) werk of (om) scholing. En stimuleren we werkgevers om inclusief te ondernemen. Dit doen we met advies op maat vanuit het Werkgeversservicepunt, het bieden van scholingstrajecten en het verstrekken van subsidies. Ook organiseren we evenementen om werkzoekenden, werkgevers en opleiders met elkaar in contact te brengen. Naast de bestaande instrumentengids voor werkgeversdienstverlening (Dennis) komt er een gids voor werkzoekenden dienstverlening (Eva), bedoeld om professionals te ondersteunen in het kiezen van het meest passende re-integratie instrument. Ook willen we als gemeenten en De Binnenbaan meer van elkaar leren over welke instrumenten goed werken en waarom. De gemeente Zoetermeer en de Binnenbaan zijn koploper bij het implementeren van Eva. In 2024 wordt Eva in de andere gemeenten geïmplementeerd.

Om de positie op de arbeidsmarkt van mensen zonder startkwalificatie te verstevigen gaan we door met de regionale aanpak voor Praktijkleren. Praktijkleren is een combinatie van werken en opleiden waarmee werknemers of werkzoekenden een verklaring of certificaat kunnen behalen. Veel werknemers, werkzoekenden en werkgevers kennen het instrument Praktijkleren nog niet. Daarom zetten we in op meer bekendheid. En we ondersteunen werkgevers, werknemers en werkzoekenden bij het vinden van het juiste traject en bij het aanvragen van een Verklaring en/of certificaat.

Vanuit het rijk hebben we tijdens de coronacrisis extra middelen ontvangen voor de Aanpak Jeugdwerkloosheid. Deze middelen gaan we de komende vier jaar inzetten voor een langdurige aanpak om meer kwetsbare jongeren te begeleiden naar werk en opleiding. De nadere uitwerking van de plannen wordt opgenomen in het nog op te stellen (jaarlijkse) Uitvoeringsplan Zuid-Holland Centraal 2024.

In 2024 gaan we verder met de voorbereidingen voor een Regionaal Werkcentrum. Per arbeidsregio komt een herkenbare plek waar alle vragen over werk en ontwikkeling gesteld kunnen worden. De ambitie is dat verschillende partijen die actief zijn op de arbeidsmarkt (o.a. UWV, gemeenten, sociale werkbedrijven, onderwijs, vakbonden, werkgeversorganisaties, uitzendbureaus) hierin intensiever en vooral zonder schotten samen gaan werken. De gemeente Zoetermeer heeft als centrumgemeente, samen met het UWV, een belangrijke taak in het faciliteren van het Regionaal Werkcentrum. Begin 2024 ronden we in de regio de verkenningsfase voor het Regionaal Werkcentrum af. Na deze fase is er duidelijkheid over het uit te werken scenario voor het Regionaal werkcentrum in Zuid-Holland Centraal. 

Re-integratiedienstverlening aan bijstandsgerechtigden in 2024
Via Werkbedrijf De Binnenbaan zet de gemeente in op duurzame arbeidsparticipatie. De Binnenbaan werkt onder meer met het re-integratietraject de Startbaan waarin kandidaten werkervaring en arbeidsritme opdoen op verschillende werkplekken bij verschillende bedrijven en intern bij De Binnenbaan. Binnen de Startbaan gaat De Binnenbaan meer gebruik maken van ontwikkellijnen. De ontwikkellijnen helpen kandidaten stap voor stap om de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn voor een baan bij een reguliere werkgever.

Om de dienstverlening verder te versterken werkt De Binnenbaan aan de ontwikkeling van het vakmanschap van de professionals. Hiervoor stelt De Binnenbaan een leeragenda op voor 2024. Hierbij sluiten we ook aan bij het wetsvoorstel Participatiewet in Balans, waarbinnen vertrouwen en de menselijke maat kernwaarden zijn. 
Vakmanschap is ook hard nodig om mensen met een arbeidsbeperking maatwerk te bieden dat ze nodig hebben bij het vinden van en duurzaam behouden van werk. Om deze klantgroep te ondersteunen zet het college via De Binnenbaan in 2024 extra stevig in op het gebruik van de instrumenten loonkostensubsidie en beschut werk. 

De Binnenbaan onderzoekt met de pilot simpel switchen wat een effectieve aanpak is van de knelpunten die mensen tegen komen als ze stappen zetten van uitkering naar werk, als ze terugvallen in de uitkering of als vanuit dagbesteding en beschut werk stappen willen maken richting regulier werk. Daarnaast gaat de Binnenbaan in 2024 aan de slag met de pilot Basisbanen. Dit zijn banen waar maatschappelijke taken worden uitgevoerd en waar mensen voor betaald krijgen. De concrete opdracht aan De Binnenbaan wordt opgenomen in de Opdracht- en Budgetbrief 2024. Hierin wordt ook de gemeentelijke ambitie voor de uitstroom uit de uitkering naar werk opgenomen. Deze ambitie moet er mede aan bijdragen dat de gemeente Zoetermeer (weer) uitkomt met het beschikbare rijksbudget voor bijstandsuitkeringen (de BUIG).

Inburgering
De gemeente Zoetermeer is verantwoordelijk voor de Wet op de Inburgering en ontvangt daarvoor een Specifieke Uitkering (SPUK).
In 2023 heeft het rijk een taakstelling opgelegd voor de huisvesting van 345 statushouders in Zoetermeer. Hiervan is ongeveer 70% inburgeringsplichtig.
De rol van werkgevers bij de inburgering wordt steeds belangrijker. Samen met de gemeente, de Binnenbaan en de Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal begeleiden werkgevers nieuwkomers actief bij het vinden van werk. 
Om dit te bereiken, zetten zij verschillende middelen in zoals de startbaan (een ontwikkeltraject waarbij 16 uur per week wordt gewerkt en 8 uur per week training wordt gevolgd) en de Module Arbeidsmarkt en Participatie (MAP). Met de MAP worden inburgeringsplichtigen in de praktijk voorbereid op deelname aan de Nederlandse arbeidsmarkt.