Doelstelling 7.4 Behouden goede bereikbaarheid en bevorderen verkeersveiligheid
Vaststellen van een actueel Actieplan Verkeersveiligheid
Met het actuele Actieplan Verkeersveiligheid willen we met concrete projecten invulling geven aan het verder verbeteren van de verkeersveiligheid. Uitgangspunt is de risico gestuurde aanpak van het landelijke Strategisch Plan Verkeersveiligheid. Onderdeel van het actieplan is een uitvoeringsprogramma, waarbij het accent vooral ligt op de kwetsbare verkeersdeelnemers: fietsers en voetgangers. Daarbij richt de focus zich met name op kinderen en jongeren (rond de scholen en op schoolroutes) en ouderen. Gedrag is de hoofdoorzaak van ongevallen. Dit betekent dat nog meer ingezet moet worden op voorlichting en educatie en op handhaving. Het opstellen van het actieplan en het participatietraject kost, mede vanwege corona en de nieuwe risico gestuurde aanpak die in Zoetermeer voor het eerst wordt gevolgd, meer tijd dan voorzien. De verwachting is dat het actieplan begin 2022 kan worden vastgesteld.
Vaststellen van de Hoofdwegenstudie 2030
Gelet op onze ambities en de ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit is het nodig om een hoofdwegenstudie uit te voeren. Zo krijgen we inzicht in de effecten van de voorgestane ontwikkelingen op het hoofdwegennet, de aansluitingen op de A12 en op de bereikbaarheid van de wijken onderling in de stad. Ook kunnen op tijd infrastructurele maatregelen worden voorgesteld om (eventuele) toekomstige knelpunten op te lossen. Het onderzoek is in het derde kwartaal van dit jaar gestart en de resultaten worden begin 2022 verwacht.
Intensivering samenwerking regionale mobiliteit
Er wordt samen (MRDH, Rijkswaterstaat, Provincie en gemeenten) veel inspanning geleverd om de regionale woningbehoefte af te stemmen met de mobiliteitsvraagstukken en de economische groei. Er is op allerlei onderdelen sprake van een intensieve samenwerking. In de komende periode wordt vooral ingezet op: de schaalsprong openbaar vervoer, het metropolitane fietsnetwerk, ketenmobiliteit, verbeteren doorstroming en aansluitingen van hoofdwegen op het onderliggende wegennet, innovaties op het gebied van mobiliteit, CO2-reductie in het verkeer en het vergroten van de verkeersveiligheid.
Duurzame mobiliteit
De mobiliteit verandert snel. Er ontstaan nieuwe vormen van vervoer of deze zijn nog in ontwikkeling. Dit biedt kansen om het mobiliteitssysteem aantrekkelijker, slimmer en duurzamer te maken. Dat betekent dat we bereikbaar willen zijn en voortdurend aandacht hebben voor de kwaliteit van onze leefomgeving en onze gezondheid. Nu én in de toekomst. Binnen regionaal verband wordt er gewerkt aan visies met doelstellingen voor een duurzamer verkeerssysteem ter verbetering van de leefkwaliteit (mobiliteitstransitie, luchtkwaliteit, geluidhinder, verkeersveiligheid en sociale participatie) en mogelijke maatregelen om deze doelen te bereiken. Hierbij spelen CO2-reductie, klimaataanpak, deelmobiliteit en elektrisch rijden een belangrijke rol.