Zoetermeer staat voor natuurinclusiviteit en duurzaamheid. De energietransitie zorgt voor verduurzaming van woningen en bedrijven. Samen met klimaatadaptatie geeft deze een impuls aan de woonaantrekkelijkheid van de stad. Samen met de inwoners, bedrijven, omgevingsdienst en woningcorporaties in Zoetermeer moeten meters worden gemaakt met de energietransitie (van het aardgas af).
De openbare ruimte is het visitekaartje van de stad en draagt bij aan het ervaren van buitengeluk voor inwoners en bezoekers. De gemeente zorgt samen met de inwoners, bedrijven en organisaties voor de kwaliteit en leefbaarheid van de openbare ruimte. Bij de te maken keuzes zijn investeren in groen en duurzaamheid, bereikbaarheid, aantrekkelijkheid en veiligheid leidend.
Als natuurinclusieve stad is Zoetermeer een ecologisch brongebied voor de omliggende regio. Hier gaan natuur en stedelijkheid samen, want een groei van de biodiversiteit betekent ook een gezonde stad voor mens en dier. Zoetermeer is vanuit milieu perspectief een schone en prettige stad om te leven.
Om met de (huishoudelijke) afvalinzameling binnen Zoetermeer richting de landelijke doelstelling te gaan, dient de hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner omlaag te gaan en het percentage wat gescheiden wordt omhoog. Zo wordt minder afval verbrand en meer gerecycled. Om stappen te kunnen zetten, zijn we in afwachting van de uitslag van het referendum over het nieuwe afvalbeleidsplan. Het referendum is tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022. Afhankelijk van de uitslag wordt het nieuwe afvalbeleidsplan uitgevoerd of moet nieuw beleid geformuleerd en vastgesteld worden. De (financiële) cijfers in deze programmabegroting zijn gebaseerd op het huidige beleid. In de begroting is nieuw afvalbeleid niet meegenomen.
Speerpunten in 2022: Wat gaan we daarvoor doen?
Doelstelling 'bevorderen duurzame ontwikkeling'
- evaluatie/ actualisatie van het programma Duurzaam & Groen Zoetermeer;
- verdere uitrol van het ondersteuningsaanbod voor particuliere huiseigenaren (VvE’s en eengezinswoningen) bij de energietransitie;
- faciliteren en stimuleren realisatie zonnecentrales op daken, langs infrastructuur en bij de Roeleveenseweg;
- gunning aardgasvrij energiesysteem voor bestaande hoogbouw Palenstein (1100 woningen en gemeentelijk vastgoed);
- afhankelijk van de uitslag van het referendum starten met de voorbereiding van de uitvoering van het nieuwe afvalbeleidsplan of herformuleren van nieuw beleid.
Doelstelling 'behouden kwaliteit openbare ruimte'
- beheren en onderhouden van de openbare ruimte conform de afgesproken kwaliteitsniveaus, inclusief uitvoering van diverse (integrale) projecten;
- relatie leggen met de grote maatschappelijke opgaven zoals klimaat, energie en toegankelijkheid zoals vermeld in de beheervisie Openbare Ruimte.