In Zoetermeer wordt op stadsniveau en op wijkniveau samen met de inwoners, de ondernemers en de ketenpartners er integraal voor gezorgd dat iedereen zich veilig voelt in huis, wijk en stad. Er wordt voortdurend ingezet op het blijven verbeteren van de veiligheid zodat alle inwoners en bezoekers veilig kunnen wonen, werken en/of recreëren in Zoetermeer.
Op veiligheidsgebied zijn een aantal ontwikkelingen te benoemen. Positieve ontwikkelingen zijn de afname van het aantal woninginbraken en overvallen. Negatieve ontwikkelingen zijn de toename van de meldingen van jeugdoverlast, het wapenbezit onder de jeugd en de toenemende zorg over verharding van de jeugdcriminaliteit. Daarnaast zien we een toename van cybercrime/online criminaliteit, meer meldingen over personen met verward gedrag en het aantal meldingen van overlast in de openbare ruimte. De ernst van de incidenten en het gebruik van wapens/messen en lachgas door jongeren lijkt toe te nemen.
Het aantal casussen woonoverlast is toegenomen, al dan niet als gevolg van de coronacrisis. Er is een apart meldpunt voor ‘overlast door buren’ in het leven geroepen.
Speerpunten in 2022: Wat gaan we daarvoor doen?
In de Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid Zoetermeer 2019-2022 (raadsbesluit oktober 2018) zijn onderstaande speerpunten benoemd.
De aanpak van:
- high impact crimes;
- ondermijning;
- extremisme en radicalisering;
- problematische jeugdgroepen.
Het veiligheidsbeleid is in 2021 tussentijds geactualiseerd. Nieuwe aandachtspunten zijn:
- preventie;
- coronacrisis;
- leefbaarheid in de buurten;
- versterking en intensivering handhaving;
- aanpak woonoverlast;
- aanpak problematisch gedrag van individuen;
- cyberweerbaarheid.
In het toekomstperspectief naar 2040 wordt onderzocht op welke wijze veiligheid wordt geborgd. Een van de speerpunten uit de toekomstvisie 2040 is het inzetten op leefbaarheid waarmee ook een verbinding wordt gelegd met het huidige integrale veiligheidsbeleid.