Strategische agenda 2040 (brug tussen visie en uitvoering)
De Strategische agenda 2040 slaat de brug tussen de ontwerpvisie Zoetermeer 2040 en de uitvoering op lange termijn. In de agenda staan de programma's opgenomen waaraan de komende jaren wordt gewerkt. De agenda wordt regelmatig bijgewerkt en zo kunnen we stap voor stap de visie uitwerken en goed reageren op nieuwe inzichten en omstandigheden.

Het college heeft de (eerste) strategische agenda ‘in de steigers’ gezet door middel van drie sporen:

  • Spoor 1: het doorlichten en bijstellen van het huidige beleid op basis van de omgevingsvisie Zoetermeer 2040 
  • Spoor 2: het actualiseren van lopende programma’s, projecten en acties op basis van de ingrediënten uit de omgevingsvisie Zoetermeer 2040 
  • Spoor 3: Direct aan de slag met programmavoorstellen voor twee pijlers uit de omgevingsvisie: (1) Wijken van de toekomst (Meerzicht en Buytenwegh) en (2) Woningbouw als katalysator voor een sociaaleconomisch krachtige stad.

Doorlichten en bijstellen huidige beleid
Op dit moment telt de gemeente circa 70 beleidsnota’s. In het kader van de eerste strategische agenda wordt gestart met het onderzoek naar de mate waarin deze bijdragen aan wat we met de omgevingsvisie Zoetermeer 2040 willen bereiken. Hiervoor beantwoorden we een aantal vragen die in de Strategische agenda te lezen zijn.

Doorlichten projecten, programma’s en regelingen
Op dit moment heeft de gemeente ook veel lopende activiteiten, die worden uitgevoerd op basis van het huidige beleid: (uitvoerings)programma’s, projecten en andere acties. De vraag is hier of deze in hun huidige vorm voldoende bijdragen aan het ombuigen van de neergaande trends uit het basisdocument. Daarnaast is het hier ook de vraag op welke plekken in de stad de inzet van de (schaarse) middelen het meest urgent is. Zoals al vaker benoemd kan niet alles tegelijk worden opgepakt.

Gebiedsvisies/ontwikkeling Meerzicht en Buytenwegh
Het gebiedsprogramma Meerzicht moet concreet invulling gaan geven aan de omgevingsvisie Zoetermeer 2040.  Het gebiedsprogramma zal ter besluitvorming voorgelegd worden aan de raad. In het gebiedsprogramma komt een winkelcentrum Meerzicht als een belangrijk visitekaartje voor de wijk waar de eigenaar bereid is te investeren. Maar ook de experimentele aanpak van kwetsbare gezinnen waarbij er ingezet wordt op gezamenlijk huisbezoek met woningcorporaties en passende individuele maatwerk regelingen.
Buytenwegh is, na Meerzicht, de wijk met de meest kwetsbare ontwikkeling. Het belang om aan de voorkant, samen met de organisaties en inwoners van de wijk, met een open agenda te kijken naar de opgaven van de wijk wordt onderstreept. Bij de aanpak worden de evaluatie van wijkgericht werken en de ervaringen die zijn opgedaan in het gebiedsprogramma Meerzicht betrokken. De wijkanalyse van de vraagstukken en beeldvorming van Buytenwegh zijn in 2021 opgestart. En er wordt nu een programmatische aanpak opgesteld met eenzelfde fasering als in Meerzicht. 

Voor de planvorming in Meerzicht en Buytenwegh worden afzonderlijke voorstellen met budgettaire gevolgen ter besluitvorming voorgelegd. 

Instrumenten vanuit de Omgevingswet
Met de nieuwe Omgevingswet krijgt de gemeente meer eigen regie op de fysieke leefomgeving. De Omgevingswet biedt daarvoor een aantal kerninstrumenten, waaronder de omgevingsvisie, het programma en het omgevingsplan. 
Naast de uitwerking van de omgevingsvisie Zoetermeer 2040 in programma’s worden ook kaders gesteld voor de uitvoering. Er komt een omgevingsplan voor de gehele gemeente waarin straks alle regels staan. Met deze regels beschermen we de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en zorgen we ervoor dat (nieuwe) initiatieven, ontwikkeling en functies in de stad bijdragen aan het behalen van de doelen en ambities uit de omgevingsvisie.
De huidige bestemmingsplannen worden vervangen door het omgevingsplan. Hoe de transitie van bestemmingplan naar omgevingsplan het beste kan worden ingezet, zal in een plan van aanpak worden beschreven. Als gemeente willen we zowel flexibel zijn als zekerheid kunnen bieden. Inwoners en ondernemers moeten immers weten waar ze aan toe zijn. De uitdaging bij het maken van een omgevingsplan is om zowel ruimte als rechtszekerheid te bieden. Maatwerk kan hier een brug tussen vormen.

Op dit moment wordt al gewerkt aan het eerste deel van het omgevingsplan. Voor de wijk Seghwaert worden de relevante regels uit de bestemmingsplannen en gemeentelijke verordeningen samengebracht in het omgevingsplan.