Blijvende focus op woningbouwproductie en kwaliteit
Zoetermeer staat nu op een cruciaal moment in haar ontwikkeling. Met de vaststelling van de ontwerpvisie Zoetermeer 2040  hebben we gekozen voor een andere blik op de woningbouw. Uitsluitend aantallen woningen realiseren is niet voldoende om een (sociaaleconomische) opwaartse beweging te maken. Er is meer nodig. 

De visie beschrijft dat de in- en uitstroom in Zoetermeer werkt als een roltrap. De afgelopen twee decennia stromen vooral jonge gezinnen en éénouderhuishoudens in (en stappen dus op de roltrap), steeds meer vanuit kwetsbare wijken. Jongeren en 40+ gezinnen verlaten de stad steeds vaker, omdat er voor deze doelgroepen onvoldoende passende woningen te vinden zijn. De Zoetermeerse roltrap komt dus ‘treden tekort’ en moet langer en breder om de in- en uitstroom evenwichtiger te maken. Dit vraagt om een nieuwe strategie voor de woningbouw met een samenhangende sociale, economische en fysieke aanpak. Een strategie die moet gaan werken als katalysator voor een sociaaleconomische stad. 

Hierbij gaan we ons primair focussen op de wijken die zich kwetsbaar ontwikkelen, Meerzicht en Buytenwegh. Voor deze twee wijken volgen programmavoorstellen, waarover meer informatie te lezen is bij doelstelling 7.2.

In de afgelopen jaren zijn er belangrijke stappen gezet voor de realisatie van woningbouwprojecten en dit begint nu zijn vruchten af te werpen. In de komende jaren bouwen we minimaal 10.000 woningen bij. In 2022 zien we een groeiend aantal woningen die in start bouw gaan en daarnaast zien we ook een toename van het aantal vastgestelde bestemmingsplannen en verleende omgevingsvergunningen. Blijvende focus is belangrijk om een stabiele bouwproductie te houden en tegelijkertijd de kwaliteit te waarborgen. 

Implementeren en uitbouwen van de Permanente Marktdialoog Zoetermeer
Op 24 maart 2021 is het Stadsbouwakkoord ondertekend. Met dit akkoord werken we samen aan onze (bouw)opgave met als doel om gebieden integraal te ontwikkelen om zo tot een kwalitatieve verbetering van de stad te komen. De dialoog met de partijen gaat nu verder onder een nieuwe naam: Permanente Marktdialoog Zoetermeer (PMZ).

Voor 2021 is samen met de partners een werkagenda opgesteld met als rode draad de omgevingsvisie Zoetermeer 2040. Alle onderwerpen uit de werkagenda worden ook vanuit dit perspectief gepositioneerd. Denk aan gemeentelijke beleidsvoornemens, zoals de nieuwe Nota Grondbeleid en de Woonzorgvisie. 2022 staat vooral in het teken van reflectie vragen op andere beleidsvoornemens en dit te toetsen  aan marktinzichten. Daarnaast willen we de PMZ verder uitbreiden met marktpartijen die zich langjarig aan onze opgave willen binden. 

De partners zijn nadrukkelijk ook betrokken bij de verdere ontwikkeling van de Strategische agenda 2040.

Vaststellen regionale woningmarktafspraken
Eind 2020 zijn we gestart met het maken van nieuwe (regionale) woningmarktafspraken. De verwachting is dat de woondeal eind 2021 leidt tot een Eindakkoord. Onze bieding is tot stand gekomen binnen het kader van het huidige woonbeleid en de omgevingsvisie Zoetermeer 2040. 

De woningmarktafspraken worden elk jaar gemonitord, waarbij ook de driejaarlijkse woningbehoefteraming van de provincie wordt betrokken.