Doelstelling 5.2 Behouden veiligheid en leefbaarheid in de wijk
Zoetermeer is een stad waar iedereen zich veilig voelt. Het openbaar vervoer, scholen en horeca zijn voorbeelden in de stad waar bewoners elkaar tegenkomen. De veiligheid en veiligheidsgevoelens op deze gebieden moeten worden behouden en waar mogelijk worden verbeterd. Bewoners worden hierbij betrokken door onder andere de WAS-buurtpreventieteams en de Whats' App groepen.
In iedere wijk weet team Handhaving wat de handhavingsvraagstukken zijn en reageren ze daadkrachtig op de meldingen. Het aantal meldingen neemt toe en de uitvoering van de basistaken door Team Handhaving staat mede hierdoor onder druk. De tijdelijke dekking voor de inzet van zeven Boa’s (inclusief twee jeugdboa’s) loopt eind 2022 af.
Er zijn twee wijkveiligheidsaanpakken gestart. In de wijk Oosterheem en in de wijk Buytenwegh. In de wijkveiligheidsaanpakken wordt integraal samengewerkt met de jongeren, de ouders, de inwoners, de wijkagenten, de wijkhandhavers, de woningcorporaties, jongerenwerk, de zorgpartners en de scholen. In Oosterheem wordt onder leiding van de jeugdmarshall ingezet op het verbeteren van de veiligheid en het wegnemen van de overlast van een geprioriteerde jeugdgroep. In Buytenwegh focust de aanpak op het voorkomen van de jeugdoverlast.
In Zoetermeer wordt in de horeca, bij paracommerciële instellingen en tijdens evenementen toezicht gehouden op de naleving van de Alcoholwet. Controles op grond van de Alcoholwet betreffen voornamelijk integrale controles waarbij gekeken wordt naar zowel de vergunning en/of ontheffing, de inrichtingseisen, het aanwezige terras en de naleving van de leeftijdsgrenzen. Daar waar overtredingen plaatsvinden, wordt handhavend opgetreden.
De inzet van team Handhaving gedurende de coronacrisis is gericht op het handhaven van de Wet tijdelijke Maatregelen Covid-19 en de anderhalve meter samenleving. De gevolgen voor de inzet van team Handhaving voor 2022 zijn niet te concretiseren aangezien de maatregelen vanuit de rijksoverheid en daarmee de benodigde inzet fluctueren. De autonome ontwikkeling van het aantal meldingen bij team Handhaving neemt toe. Om de huidige taken te kunnen uitvoeren en het aantal meldingen te kunnen afhandelen, moet minimaal het huidige aantal handhavers worden geborgd. Op het moment dat deze niet worden geborgd, dan kan team Handhaving de basistaken niet meer uitvoeren. De leefbaarheid in de stad komt nog meer onder druk te staan en dat heeft onder andere invloed op de preventieve inzet van jeugdboa’s en de aanpak (steek) wapens onder de jeugd. De raad zal per memo worden geïnformeerd over de gevolgen van de verminderde inzet bij team handhaving
Cameratoezicht levert een bijdrage aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de openbare ruimte. De beschikbare capaciteit voor cameratoezicht wordt zo goed mogelijk benut door de beschikbare camera’s in te zetten op de plekken waar deze het hardst nodig zijn. Door de wettelijke eisen die aan cameratoezicht in de openbare ruimte worden gesteld, is de toepasbaarheid van cameratoezicht alleen beperkter dan waar soms om wordt gevraagd. Er wordt onderzocht of er meer mogelijkheden zijn om het cameratoezicht flexibel te kunnen inzetten.
De jaarwisseling vraag jaarlijks om een projectmatige aanpak. Samen met veiligheidspartners worden tal van maatregelen genomen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen en de schade te beperken. Diverse veiligheidsmaatregelen, inzet particuliere beveiliging, het aanwijzen van vuurwerkvrije zones, een centrale (kinder)vuurwerkshow en een jongerenfeest maken deel uit van de aanpak. Ook wordt ingezet op preventieve aanpak door voorlichting op scholen en aan inwoners.