Doelstelling 3.2 Behouden kwaliteit openbare ruimte
Het beheer van de openbare ruimte heeft als doel het zo optimaal mogelijk in stand houden en het verbeteren van een duurzaam, uitnodigende en bereikbare openbare ruimte, die bijdraagt aan het ervaren van buitengeluk. Uitgangspunt bij het beheer is dan ook het functioneren van de buitenruimte: hoe wordt deze gebruikt, ervaren en beleefd. Er zijn verschillende soorten onderhoud van de openbare ruimte: klein (dagelijks) onderhoud, groot onderhoud en vervanging bij einde levensduur. Optimaal beheer draagt bij aan het realiseren van buitengeluk voor inwoners en de leefbaarheid van Zoetermeer. Benodigde vervangingen bieden kansen voor het duurzaam (circulair) realiseren van andere opgaven in de stad, waaronder klimaatadaptatie, energietransitie en het verbeteren van de toegankelijkheid.
Belangrijkste speerpunten 2022
In de periode van 2020-2023 wordt de kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte ingezet voor het leveren van maatwerk, investeren in onderhoud en in de inrichting op zichtbare en intensief gebruikte plekken en voor het wijkgericht werken. Maatregelen in het groen maken nadrukkelijk onderdeel uit van de kwaliteitsverbetering, bijvoorbeeld onkruidbeheersing, de aanpak van zwerfvuil en het vaker maaien van randen langs voet- en fietspaden.
In de Beheervisie 2022-2040 'Duurzaam, uitnodigend en bereikbaar' is opgenomen dat technisch- en risicogestuurd, ontwikkelend- en kansgestuurd en maatschappelijk gestuurd beheer een bepalende rol hebben in de keuzes die worden gemaakt bij de uit te voeren maatregelen. De verwachting is de Beheervisie ter besluitvorming aan de raad aan te bieden in het najaar van 2021.
De beheervisie sluit aan op de ambities uit de omgevingsvisie Zoetermeer 2040 en geeft invulling aan de rol van de openbare ruimte bij de realisatie van maatschappelijke meerwaarde. Middels het Programma Water worden in 2022 ambities op het gebied van klimaatadaptatie en water(overlast) opgepakt.
In 2022 wordt onder andere gewerkt aan de volgende (integrale) projecten:
- reconstructie De Leyens/Mullenstrook;
- reconstructie openbare ruimte Hildebrandhove/Pierre Kemphove;
- vervanging van bomen in Molenstraat en omgeving;
- reconstructie van de openbare ruimte Appelgaarde/Kersengaarde;
- reconstructie Fazantenveld.