Het versnellen van de energietransitie en behoud en verbetering van groen en biodiversiteit zijn grote opgaven. Het programma 'Duurzaam en Groen Zoetermeer richt zich hierop. Voor Zoetermeer betekent dit concreet dat het zaak is om energiebesparing te stimuleren, de opwek van duurzame energie (met name zonnestroom) te stimuleren en het gebruik van aardgas te vervangen door het gebruik van duurzame energie (energietransitie). Daarnaast streven we naar het verhogen van de waarde van het groen door het verhogen van de biodiversiteit, bijvoorbeeld door de optimalisatie van het gedifferentieerd maaibeheer en het verhogen van de beleving(smogelijkheden).

Het programma wordt geëvalueerd en geactualiseerd aan het nieuwe collegeakkoord en Zoetermeer 2040. Ook vindt er besluitvorming plaats over de inzet van een duurzaamheidsfonds.

De belangrijkste speerpunten voor energietransitie in 2022 zijn de ondersteuning van particuliere huiseigenaren, het faciliteren en stimuleren van zonnecentrales op daken en langs infrastructuur en de gunning van een aardgasvrije energiesysteem voor 1100 woningen in Palenstein.  

In 2022 start het nieuwe energieloket. Het energieloket zorgt voor de onafhankelijke advisering en ondersteuning van particuliere huiseigenaren. In 2022 start ook de realisatie van aardgasvrije energievoorziening van 1100 woningen in Palenstein.

Bij de plannen en acties wordt zoveel mogelijk wijkgericht met andere acties, projecten en programma’s samengewerkt om synergie en efficiency te bevorderen.

De gemeente zal actief participeren en lobbyen binnen G40, VNG en energy cities voor het creëren van optimale condities op lokaal niveau voor de energietransitie. Daarnaast werken gemeenten nauw samen binnen de MRDH (metropoolregio Rotterdam / Den Haag) aan de uitvoering van de regionale energiestrategie Rotterdam Den Haag.

Door in te zetten op het verhogen van biodiversiteit en het verbeteren van de verbindingen tussen stad en land wordt de beleving van groen vergroot. Voor het optimaal inzetten van de middelen wordt samenwerking gezocht met de provincie, de regiogemeenten, de hoogheemraadschappen en de landschapstafel Duin, Horst en Weide en de gebiedstafel Buytenhout. Lokaal wordt met natuurverenigingen en ondernemers samengewerkt.

Doelen voor het huishoudelijk afval zijn om de hoeveelheid restafval te verminderen en het percentage gescheiden afvalstromen (en daarmee de recycling) te verhogen. Zoals de grafiek voor trendindicator ‘aantal kilogram restafval per inwoner’ toont, leidt het huidige afvalbeleid  tot een beperkte daling van de hoeveelheid restafval en wordt de Zoetermeerse doelstelling om elk jaar minder restafval ten opzichte van het voorgaande jaar te krijgen nauwelijks gehaald. Het realiseren van (verdere) afvalreductie en afvalscheiding dient te gebeuren via nieuw afvalbeleid. Het referendum over het afvalbeleid geeft duidelijkheid of gestart  wordt met het vastgestelde afvalbeleidsplan of dat nieuw beleid gemaakt wordt.