Een goede gezondheid is belangrijk voor iedereen. Dit is een voorwaarde om te kunnen participeren. De gemeente beschouwt gezondheid op een positieve manier: ‘gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te (blijven) voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’.

Zoetermeer 2025
Aanbieders van zorg- en welzijn, zorgverzekeraars CZ en Menzis en de gemeente werken samen onder de naam Zoetermeer 2025 met de ambitie om de zorg en ondersteuning betaalbaar en toegankelijk te houden in Zoetermeer. Dat is nodig omdat de vraag de komende jaren enorm toeneemt en de bevolking snel vergrijst, terwijl er niet meer zorgpersoneel en mantelzorgers komen. 

In de visie ‘samen naar een gezonde regio’ staat de vraag centraal hoe we over vijf jaar met gezondheid, zorg en welzijn willen omgaan. De volgende doelen staan centraal: het verbeteren van de (ervaren) gezondheid van inwoners, het verbeteren van de (ervaren) kwaliteit van zorg en welzijn en het verlagen van de kosten voor zorg en welzijn. In 2022 gaan we de volgende actielijnen gefaseerd uitvoeren: centrum voor acute zorg, stadsbeeld Zoetermeer, gezondheidsverkeerstoren, centrum voor chronische zorg, preventie, ICT & digitalisering, multifunctioneel beddenhuis en nieuwe woonzorgconcepten. 

De rol van de gemeente in deze samenwerking is gericht op het versterken van de verbinding tussen het medische en sociale domein. De speerpunten van Zoetermeer 2025 sluiten aan bij de eerste Strategische Agenda van Zoetermeer 2040. Het verbeteren van gezondheid in kwetsbare wijken is een noodzakelijk onderdeel om te komen tot een krachtiger fundament van de stad, het voorkomen van toename van sociaaleconomische verschillen en beheersen van sociaal-maatschappelijke uitgaven. De onderwerpen van Zoetermeer 2025 worden dan ook meegenomen in het proces van de Strategische Agenda om beleid, subsidies, projecten en programma's optimaal te richten op Zoetermeer 2040.