Doelstelling 2.1 Bevorderen vroegtijdige, toegankelijke, passende en effectieve jeugdhulp
De gemeente Zoetermeer investeert in jeugdpreventie en jeugdhulp voor jeugdigen in de leeftijd van -9 maanden tot 23 jaar. Binnen deze doelstelling wordt specifiek gestuurd op de volgende componenten:
Vroegtijdig
Als risicofactoren, gerelateerd aan het opgroeien van jeugdigen, vroegtijdig worden gesignaleerd, kan het ontstaan van ernstige problemen worden voorkomen. Hoe eerder hiervoor lichte interventies kunnen worden ingezet, hoe kleiner de kans op het ontstaan van psychische problemen en gedragsmoeilijkheden. Er wordt ingezet op vroegsignalering, het versterken van opvoedvaardigheden en een integrale aanpak rondom gezinnen. Normaliseren is daarbij het uitgangspunt.
Toegankelijk
Hulp en ondersteuning aan jeugdigen en gezinnen moet toegankelijk, professioneel en efficiënt zijn. De medewerkers in de toegang tot jeugdhulp werken vanuit de vindplaatsen (zoals bijvoorbeeld scholen), dicht bij de jeugdigen en gezinnen en de hulp is gericht op normaliseren. Dit betekent dat medewerkers in de toegang het vrij-toegankelijke preventieve aanbod bij jeugdigen en gezinnen onder de aandacht brengen, zelf kortdurend begeleiding bieden en alleen waar nodig verwijzen naar specialistische jeugdhulp. In het onderwijs wordt gekeken hoe de toegang en de jeugdhulp zoveel mogelijk kunnen aansluiten op de zorgstructuur van de scholen.
Passend
Bij passende hulp gaat het om het, binnen de kaders van de Jeugdwet, bieden van de juiste hulp op maat. Dit betekent dat de toegangsmedewerker via een integrale vraagverheldering een inschatting maakt wat nodig is. Wanneer de jeugdige wordt verwezen naar een vorm van specialistische jeugdhulp, dan dient de jeugdhulpaanbieder hulp in te zetten die aansluit bij de behoefte en situatie van de jeugdige en het gezin. Waar nodig wordt de vorm, duur en intensiteit van het jeugdhulptraject begrensd. Daarnaast richt de sturing zich op doorstroom en uitstroom van jeugdigen in de jeugdhulp.
Effectief
Effectiviteit hangt samen met de mate waarin de geboden hulp het gewenste effect heeft en de jeugdige zonder hulp verder kan. Onder meer via contractmanagement wordt gemonitord op kwaliteit, op naleving van gemaakte afspraken en wordt gestuurd op innovatie.