Doelstelling 1.5 Stimuleren duurzame arbeidsparticipatie
Iedereen doet mee
De coronacrisis laat zien dat iedereen zomaar in een kwetsbare positie kan komen. De herstelpakketten, als tijdelijke investering, bieden kansen om een werkwijze te ontwikkelen voor mensen die werkloos zijn geworden, of dreigen te worden. De aanpak in de Regionale Mobiliteitsteams laat zien dat het mogelijk is op andere manieren te werken; investeren in werk en activering in plaats van investeren in uitkeringen, waarbij samenwerking met meerdere partners, waaronder onderwijsinstellingen, nodig is.
Uit onderzoek blijkt dat werk niet alleen bijdraagt aan financiële zekerheid, maar dat werk ook een belangrijke rol speelt bij het vervullen van ‘hogere behoeften’. Zoals sociaal contact, erkenning en zelfrealisatie. We vinden het daarom belangrijk dat iedereen bezig is met zijn of haar ontwikkeling. Bijvoorbeeld op het werk, door het doen van vrijwilligerswerk, mantelzorg, werken aan een betere taalbeheersing, aanpak van schulden en het werken aan een gezonde leefstijl. Dit draagt bij aan een duurzame arbeidsparticipatie.
Speerpunten re-integratie 2022
Dienstverlening ingericht op afstand tot de arbeidsmarkt en escalatierisico. Met de kadernota 'Meedoen met meerwaarde' is een keuze gemaakt om in te zetten op maatschappelijk rendement. In de vertaalslag naar onze re-integratie activiteiten worden klanten ingedeeld aan de hand van het criteria ‘afstand tot de arbeidsmarkt en het ‘risico op escalatie’.
Het risico op escalatie gaat over het (verwachte) beroep op aanvullende zorg- en hulpverlening. Om het risico op escalatie te bepalen wordt bekeken in hoeverre een huishouden/persoon zelfredzaam is. In 2021 is Werkbedrijf de Binnenbaan gestart met het inzichtelijk maken van het bestand op deze nieuwe manier. Aan de hand van de resultaten wordt in 2022 de dienstverlening aan klanten en de benodigde instrumenten verder ingericht en waar nodig geprioriteerd.
Ondersteuning aan ondernemers
Vanaf april 2021 zijn we gestart met opzetten en inrichten van de hulp aan ondernemers met inachtneming dat de steunmaatregelen per 1 oktober 2021 wegvallen. Gemeenten hebben de opdracht gekregen om de volgende drie routes van heroriëntatie te volgen:
- versterken van de onderneming;
- hulp bij schulden en betalingsproblemen;
- ondersteunen richting een baan in loondienst.
Door ondernemers actief te benaderen willen wij ze eerder kunnen ondersteunen. Als de geboden ondersteuning niet passend of toereikend is, dan volgt er (mogelijk) doorstroom naar de bijstand. Deze ondersteuning is er echter erop gericht om ervoor te zorgen dat ondernemers geen aanspraak zullen maken op een bijstandsuitkering.
De aangeboden ondersteuning is als volgt:
- doorverwijzing Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) om een stap te maken naar een baan in loondienst;
- cursus ‘Toekomstgericht ondernemen’;
- MKB Diagnosetool door Qredits;
- meerdere verwijzingen gericht op het ondersteunen bij geldzorgen en schulden;
- verwijzing naar de steunwijzer.
Inclusief ondernemen
Inclusief ondernemen vraagt van werkgevers dat ze meer openstaan voor potentiële werknemers die ze voorheen niet in beeld hadden. Daarom zetten we in op het blijvend ondersteunen van werkgevers in het werkgeversservicepunt, het stimuleren van sociaal ondernemen, Social Return on Investment (SROI) en het Zoetermeerse keurmerk voor sociaal ondernemen SEBO.
Inzet op kwaliteit van matchen
Vanuit de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal (ZHC) zetten we in op een andere manier van matchen: namelijk op competenties en talenten. Met de pilot Hallo Werk zijn de eerste stappen in de uitvoering hierin gezet. In het eerste kwartaal van 2022 wordt een besluit genomen over het vervolg van de pilot.
Om werkzoekenden snel en duurzaam aan het werk te kunnen helpen, haalt het Werkgeversservicepunt zoveel mogelijk kansen op werk op bij werkgevers. De focus ligt hierin op de kansrijke sectoren: Transport&Logistiek, Groen, Bouw&Techniek, Zorg&Welzijn en Retail. Extra aandacht gaat uit naar de A12-corridor waar gemeenten en ondernemers werken aan een gezamenlijke infra-agenda.
Regionaal Mobiliteitsteam
Voor inwoners die werkloos zijn geraakt na 12 maart 2020 of werkloos dreigen te raken, is er een regionaal mobiliteitsteam ingericht (RMT). In dit team werken werkgeversorganisaties, vakbonden, gemeenten, UWV, het MBO en SBB samen om te voorkomen dat werkzoekenden in een uitkeringssituatie komen. De gemeente Zoetermeer heeft als centrumgemeente de coördinerende rol om partijen bij elkaar te brengen in het RMT. In 2022 werken we verder aan het ontschotten van de dienstverlening aan werkzoekenden.
Regionaal Werkcentrum
Gemeente, UWV WERKbedrijf en De Binnenbaan willen graag een brede, publieke dienstverlener zijn en klanten allround dienstverlening bieden binnen het domein van leren en werken. De dienstverlening is nu nog te vaak versnipperd en per wet anders georganiseerd. Deze beelden worden ondersteund door de rapporten van Borstlap en de WRR. Doel ten opzichte van het bestaande Werkplein is de dienstverlening te verbeteren en de verbinding met elkaar te versterken in een Regionaal Werkcentrum. Zonder institutionele schotten en een vereenvoudiging van de klantreis. Een plek waar burgers (werkend, werkzoekend of werkgevend) geïnspireerd raken, informatie krijgen, hulp ontvangen en met concrete vervolgstappen het pand weer verlaten. De komende maanden wordt hiervoor een dienstverleningsconcept uitgewerkt. De ervaringen die nu worden opgedaan met het Regionaal Mobiliteitsteam, waarbinnen de ontschotte dienstverlening praktisch wordt vormgegeven, vormen hiervoor een goede basis. We zien mogelijkheden voor een samenwerking die zich niet laat hinderen door grenzen van regio’s of wettelijke beperkingen, maar die vooral oplossingsgericht is.
Aanpak jeugdwerkloosheid
Samen met onderwijspartners werken we vanuit de arbeidsmarktregio en de onderwijsregio aan een aanpak om kwetsbare jongeren te ondersteunen bij het vinden van een stageplaats en het vinden van werk. We willen met onze aanpak voorkomen dat jongeren een beroep moeten doen op een uitkering.
Werkbedrijf De Binnenbaan BV
Op 1 januari 2021 is het Werkbedrijf De Binnenbaan BV gestart. In het Werkbedrijf worden de activiteiten van de Dienst Sociale Werkvoorziening (DSW) voortgezet en uitgebreid met alle re-integratie activiteiten van de gemeente Zoetermeer. Het is de belangrijkste uitvoeringsorganisatie van het beleid op re-integratie. De Binnenbaan is voor iedereen die zich kan ontwikkelen naar betaald werk, al dan niet met ondersteuning, vrijwilligerswerk kan doen of ondersteuning nodig heeft in het kader van activering richting participatie. Ontwikkeling hoeft niet altijd uitstroom naar betaald werk tot gevolg te hebben, het is ook stappen zetten in termen van participatie in de samenleving.
Wet Inburgering
Vanaf 1 januari 2022 gaat de nieuwe wet inburgering van kracht. In het nieuwe stelsel krijgen gemeenten de regie over de inburgering. Nieuwkomers worden hiermee vanaf het eerste moment goed begeleid zodat ze zo snel mogelijk meedoen in de samenleving. De raad is op 12 juli 2021 akkoord gegaan met het voorstel over beleidsmatige uitgangspunten en de voorgestelde begroting. Voor de mensen die inburgeringsplichtig zijn geworden onder het huidige stelsel, is een eenmalige scan gestart om na te gaan óf extra ondersteuning nodig is en zo ja, welke. Ter voorbereiding op de nieuwe wet, wordt waar mogelijk al gewerkt in de geest van de nieuwe wet. Zo wordt financieel ontzorgen al sinds 1 juli 2021 aangeboden aan alle nieuwe vergunninghouders.