Woonbeleid: Woningbouw als Aanjager
Begin 2025 bieden we het nieuwe woonbeleid voor besluitvorming aan. We proberen een balans te vinden tussen verschillende doelstellingen: betaalbaar bouwen, verschillende wijken sociaaleconomisch beter in balans brengen, verduurzamen en voldoende bouwen voor aandachtsgroepen (bijvoorbeeld mensen met een laag inkomen, senioren, urgent woningzoekenden). Bij het maken van dit nieuwe beleid werkten we samen met woningcorporaties en zijn inwoners geraadpleegd.

Huisvestingsverordening
De eerste wijziging van de Huisvestingsverordening 2023 (HVO) gaat op 1 januari 2025 in. In 2025 gaan we verder met het evalueren van de werking van de HVO en (wanneer de Wet versterking regie op de volkshuisvesting van kracht wordt) met het uitwerken van een tweede wijzigingsverordening. In de tweede wijziging zullen vooral structurele beleidswijzigingen over het systeem van woningruimteverdeling staan. Deze beleidswijzigingen gelden voor de HVO van alle gemeenten in de regio Haaglanden.

Regionaal verband Haaglanden en G40 
Binnen de regio Haaglanden werken we samen met acht andere gemeenten als het gaat om de woonruimteverdeling in de HVO, de Woondeal, de woningbouwprogrammering en de versnelling van de woningbouw. Dat gebeurt in het ambtelijk overleg Haaglanden ter voorbereiding van de Bestuurlijke Tafel Wonen (BTW), waar we voorzitter van zijn. Alle gemeenten willen een woningbouwprogramma dat bestaat uit 2/3 betaalbare huur en koop tot en met het middensegment. Ook wil elke gemeente een woningvoorraad van minimaal 30% sociale huur. Daarnaast nemen we deel aan de themagroep woningmarkt , waarin de 40 grote gemeenten actief samenwerken om de woningbouwopgaven van de G40-gemeenten aan te pakken.

Woningbouwopgave
Sinds de vaststelling van het Woningbouwprogramma zetten we in op een jaarlijkse woningbouwproductie van gemiddeld 700 woningen. Hoewel de prognoses voor 2024 en 2025 een daling laten zien, verwachten we dat het gemiddelde aantal woningen per jaar in de periode 2024-2027 rond de 815 ligt. Voor de periode 2024-2035 staan er in totaal 10.139 woningen in de planning.

In de praktijk is er altijd sprake van planuitstel door diverse factoren, zoals: (wettelijke) procedures en regelgeving, participatietrajecten, tekort aan materialen, personeel en andere knelpunten. Dit geldt vooral voor de projecten die zich in de initiatief- en haalbaarheidsfase bevinden. Het is essentieel om flexibel te blijven en rekening te houden met mogelijke wijzigingen en uitdagingen in de uitvoering van het woningbouwprogramma. Daarom hebben we een overmaat aan woningen in de planning, sturen we op het voorkomen van vertraging en versnellen we de bouw en werken we aan maatregelen ter verhoging van de bouwproductie.

Staafdiagram gepland en opgeleverd

Bron: Woningbouwmonitor 20 juni 2024
*Deze aantallen zijn inclusief het Entree-gebied. 
** De opgeleverde woningen zijn zowel de woningen die projectmatig door de gemeente begeleid zijn als woningen die zonder projectmatige begeleiding gerealiseerd zijn. 

Bron: Woningbouwmonitor 20 juni 2024