De gemeente wil dat inwoners van Zoetermeer gezond, zelfstandig en zelfredzaam zijn. Daarom zetten we in op preventie en het stimuleren van gezond leven. Door mee te werken aan de plannen uit de visie Zoetermeer 2040 en door bij te dragen aan verschillende programma's en projecten willen we ervoor zorgen dat de manier waarop de stad er uitziet en hoe mensen in de stad leven, goed geregeld is. In het kader van de Ruimtelijke strategie bepalen we hoe we ook in de fysieke omgeving doelen uit het sociaal domein kunnen bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid en toegankelijkheid. Op deze manier kunnen ook de doelen gerealiseerd worden die zijn vastgesteld in het akkoord tussen de coalitiepartijen over deze onderwerpen.
We werken aan de veerkracht van onze inwoners en het bevorderen van een gezond leven door het accent te leggen op positieve gezondheid. Een benadering waarbij het gaat om wat iemand wel kan, wat iemand belangrijk vindt en wat iemand eventueel wil veranderen.
We streven ernaar om zorg en ondersteuning snel en dichtbij huis beschikbaar te hebben. Niet voor iedereen is het immers vanzelfsprekend om op eigen kracht zelfstandig en zelfredzaam te zijn en een gezond leven te leiden. We zien echter dat steeds meer inwoners een beroep doen op een voorziening in het sociaal domein. Hierdoor nemen de kosten voor zorg en ondersteuning toe en lopen wachttijden op. Dat maakt dat de toegankelijkheid van voorzieningen onder druk komt te staan.
In het afgelopen jaar is veel geïnvesteerd in het vergroten van de gemeentelijke capaciteit voor het behandelen van aanvragen voor Wmo en Jeugdhulp. Ondanks deze investering blijft de druk op de gemeentelijke uitvoeringsorganisatie hoog. Ook de implementatie en doorontwikkeling van het beleid binnen het sociaal domein doen een groot beroep op de organisatie. In de doorontwikkeling van het beleid is normaliseren een belangrijk uitgangspunt. We ondersteunen mensen om zoveel mogelijk zelf problemen op te lossen, waar nodig met hulp vanuit het sociaal netwerk. Zorg en ondersteuning moet passend zijn en duurt niet langer dan nodig en is niet zwaarder dan nodig. Op deze manier blijft specialistische hulp beschikbaar voor inwoners die dit echt nodig hebben.
Speerpunten in 2025: Wat gaan we daarvoor doen?
Jeugdbeleid
- uitvoering maatregelen crisisorganisatie;
- voortzetten projecten Toekomstbestendige Jeugdhulp;
- Uitvoeringsplan Regiovisie Jeugdzorg Haaglanden;
- verbinden onderwijs en jeudhulp, onderwijs en jeugdhulp, onder meer door voortzetting pilots Expertisepool en Onderwijs-behandelgroep;
- voorbereiding regionale inkoop specialistische jeugdhulp vanaf 2027.
Wmo-beleid
- inzetten op een Sterke Sociale Basis;
- gezonde stad: uitvoering van de gezondheidsnota en het plan 'Integraal werken aan een gezonde stad' (GALA);
- samen Zoetermeer Gezond: strategische samenwerking en uitvoering transformatie plannen Integraal Zorg Akkoord (IZA);
- uitvoering van de woonzorgvisie, als onderdeel van het programma Woningbouw als Aanjager;
- innovatie huishoudelijke ondersteuning.
Aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling
De Regiovisie Aanpak Huiselijk geweld Haaglanden 2019-2022 is verlengd tot uiterlijk 2026. Het doel is dat huiselijk geweld zo min mogelijk voorkomt en zo snel mogelijk stopt. De focus ligt op preventie, het aanpakken van de oorzaken van geweld en de risicofactoren om zo het geweld duurzaam te stoppen. In 2025 wordt verder gewerkt aan de verbetering van de jeugd- en gezinsbescherming, onder meer met de voorbereidingen van een Regionaal Veiligheidsteam. In dat team werken zorgprofessionals nauw samen met het gehele gezin als uitgangspunt.
Sociaal innovatiefonds
In 2025 wordt verder gewerkt aan de uitvoering van de projecten Sociale innovatie en opdrachten. In 2025 worden vier projecten uitgevoerd, waarvan de verwachting is dat er twee worden afgerond. Voor nieuwe voorstellen, dan wel verdere uitbreiding van bestaande projecten die passen binnen de doelstellingen van het programma worden aparte voorstellen voorgelegd aan de raad, inclusief het financiële voorstel voor dekking van deze activiteiten.