De huidige Strategische Agenda
De Strategische Agenda heeft drie verschillende 'sporen', namelijk:
- Spoor 1: D doorlichting van beleid
- Spoor 2: Actualiseren van lopende programma's, projecten en acties
- Spoor 3: Formuleren nieuwe beleidsprogramma's
De doorlichting van het beleid is afgerond. In totaal zijn 61 beleidsdocumenten doorgelicht. De rapportage maakt duidelijk dat voor de helft van de beleidsnota's een kleine of grotere herziening nodig is om deze in lijn te brengen met de Visie ZM2040. De herzieningen van beleid vinden plaats in bestaande beleidscycli. Daarnaast is geconcludeerd dat enkele beleidsnota's ingetrokken kunnen worden.
Voor spoor 2 geldt dat dit continu de aandacht heeft. Het college wil dat bij de formulering van beleid of het opzetten van nieuwe projecten het bereiken van de doelstellingen van de Visie Z2040 altijd centraal staan. In de Strategische Agenda zijn de grote gebiedsontwikkelingen in stad (Entree, Binnenstad, DIP en Meerzicht) met nadruk genoemd. Het afgelopen jaar is daar onverminderd hard aan gewerkt, wat onder meer heeft geresulteerd in een herprogrammering voor de Entree.
Voor Spoor 3 zijn twee pijlers benoemd in de Strategische Agenda, namelijk het opzetten van programmaplannen voor 'Woningbouw als aanjager van een sociaal economisch krachtige stad' en voor de 'Wijken van de toekomst' (Meerzicht, Buytenwegh en Seghwaert). Het programmaplan voor Woningbouw als aanjager is op dit moment in ontwikkeling. Dit heeft in het derde kwartaal van 2024 geresulteerd in een contourennotitie. Deze contourennotitie wordt het komende jaar verder uitgewerkt tot een nieuwe woonvisie.
De wijkverkenning voor Buytenwegh is in 2024 gestart. De verwachting is dat deze opgeleverd wordt voor de zomer van 2025. Op basis van deze verkenning bepalen we het vervolg. In een latere fase starten we met de volgende wijkverkenning.
Actualisatie Strategische Agenda
Het college legt uiterlijk in het vierde kwartaal van 2024 een geactualiseerde versie van de Strategische Agenda voor. Een belangrijk instrument voor gemeenten vanuit de Omgevingswet zijn gebieds- en beleidsprogramma’s. Voor Zoetermeer biedt dit kansen om integraal werken aan de doelstellingen uit de Visie ZM2040 nog beter in de organisatie te verankeren. In de geactualiseerde versie willen we de focus houden op de lopende programma's. Specifiek richt de Strategische Agenda zich op:
- Het lopende programma Woningbouw als aanjager;
- De wijken van Toekomst: het reeds lopende programma Meerzicht en de lopende wijkverkenning Buytenwegh.
- Realisatie van de plannen die worden geformuleerd in de Ruimtelijke Strategie Zoetermeer;
- Relatie met andere thema's en gebiedsontwikkelingen;
- Frequentie, wijze van verantwoording en actualisering van de Strategische Agenda de komende jaren.
De acties die daarin opgenomen zijn, krijgen afhankelijk van besluitvorming, daarna hun beslag.
Ruimtelijke Strategie Zoetermeer
In het voorjaar van 2023 is gestart met de Ruimtelijke Strategie Zoetermeer (verder: RSZ). De RSZ is een ruimtelijke verbeelding van de Visie ZM2040. Vanuit de omgevingswet is iedere gemeente verplicht om een dergelijke verbeelding te maken. De doelstelling is om te komen tot een ruimtelijk strategisch kader. Met dit kader willen we ruimtevragen die voortkomen uit de visie, beleidsprogramma's of op dat moment actueel zijn, integraal afwegen. Het is de bedoeling dat het een duidelijk, uitnodigend en samenhangend beeld geeft over het ruimtelijk handelingsperspectief voor (ontwikkel)vraagstukken voor de stad.
In september zijn de 'Zoetermeerse principes' voor de Ruimtelijke Strategie besproken. Deze principes zijn de leidraad voor de verdere uitwerking van de Ruimtelijke Strategie. Ook maakt een wettelijk verplichte omgevingseffectrapportage (OER) onderdeel uit van de RSZ.
Na het afronden van de RSZ werken we aan een uitvoeringsagenda voor de RSZ.
Overige aandachtspunten vanuit de Visie ZM2040
Naast bovenstaande actie wordt er continu verder gewerkt aan de verbinding met en het stimuleren van andere zaken die in het belang zijn voor het realiseren van de Visie ZM2040. Denk aan het duurzaamheidsfonds, sociaal innovatiefonds, de New Townlobby, innovatie(projecten), Fonds 2040 en nieuwe (ruimtelijke) initiatieven. Tenslotte kijkt het college naar de mogelijkheden om de begroting beter op de Visie ZM2040 te laten aansluiten.