Onderwijs
Het toekomstbeeld voor 2040 is dat iedere Zoetermeerder – ongeacht zijn of haar achtergrond en afkomst – kansen heeft om zich te blijven ontwikkelen. Niet alleen als kind, maar ook als jongere of volwassene.
Om dit allemaal te realiseren, investeren we als gemeente in schoolgebouwen, vervullen we ruim onze verplichtingen voor bijvoorbeeld leerplicht en het toezicht op de kinderopvang, leggen we verbindingen, faciliteren, subsidiëren en maken we afspraken zoals in de Lokaal Educatieve Agenda.
De ambities en samenwerkingsafspraken van de gemeente, de kinderopvang en het onderwijs zijn vastgelegd in de Lokaal Educatieve Agenda 2021-2030. Daarin werken we samen aan de ontwikkeling van: Zoetermeer 2040, gelijke kansen en een passende onderwijsplek. Per kalenderjaar wordt een uitvoeringsagenda opgesteld met activiteiten die bijdragen aan het realiseren van deze gezamenlijke ambities.
In de uitvoeringsagenda voor 2025 staat onder andere dat we het bereik van doelgroepkinderen voor de voorschoolse educatie gaan verhogen met 5%. Daarnaast versterken we de verbinding tussen de ondersteuningsstructuur van het onderwijs en de zorgstructuur vanuit de gemeente (jeugdhulp, Wmo, participatie). En we brengen het aanbod voor peuters, kleuters, kinderen en jongeren voor een dekkend netwerk aan (preventieve) voorzieningen in kaart.
Werkgelegenheid
Met de Visie Zoetermeer 2040 en de Strategische Agenda sturen we gericht op factoren die belangrijk zijn voor een gezonde lokale economie in relatie tot de (toekomstige) ontwikkeling van de stad en de regio.
Het versterken van de campusontwikkeling op het Dutch Innovation Park is hierbij cruciaal, waarbij we ook de samenwerking met andere (regionale) campussen intensiveren. Lokale koplopers en innovatieve bedrijven dienen als inspirerend voorbeeld. We ondersteunen ondernemers bij het aanpassen van hun businessmodellen aan nieuwe (duurzame) technologieën en bij arbeidsmarktvraagstukken. Ook bieden we laagdrempelige toegang tot kennis over cybersecurity en cybercrime in het midden- en kleinbedrijf.
Voor een succesvolle invulling van de groeiambitie van Zoetermeer, sturen we op voldoende en passende ruimte voor werk in relatie tot de groei van het aantal huishoudens. Kwalitatief goede- en kwantitatief voldoende werklocaties voor kantoren, bedrijven en retail zijn belangrijk voor werkgelegenheid en innovatie. We stimuleren duurzaam en efficiënt gebruik van bestaande werklocaties en blijven samenwerken met lokale- en regionale partners om de economie te versterken.
Arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid
De verwachtingen voor de economie en de arbeidsmarkt in 2025 zijn gunstig. Hoewel de werkloosheid iets zal stijgen, blijft deze volgens het Centraal Planbureau ook in 2025 historisch laag. De verwachting is dat de koopkracht van de groep bijstandsgerechtigden het hardst groeit in 2025. Mede als gevolg hiervan is de verwachting dat de armoede in 2025 iets afneemt. Het is mooi als cijfers een positieve trend laten zien. Toch hebben veel mensen nog steeds geen werk, zijn er kinderen uit arme gezinnen die op achterstand staan en zijn er mensen die vanwege allerlei redenen in de schulden terecht komen. Voor die mensen wil de gemeente ondersteuning bieden, zodat iedereen mee kan doen in de maatschappij en iedereen voldoende heeft om van te leven. De gemeente geeft hierbij dankbaar ruimte aan de waardevolle inzet en bijdrage van (vrijwilligers)organisaties om te helpen deze ambities waar te maken.
Speerpunten in 2025: Wat gaan we daarvoor doen?
Onderwijs
De focus voor het onderdeel ‘onderwijs’ komt in 2025 te liggen op:
- het verder versterken van de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp;
- het bevorderen van gelijke kansen in het onderwijs;
- het flexibel maken van het nieuwkomersonderwijs;
- uitvoering geven aan het nieuwe regionale programma voorkomen schoolverlaten in verbinding met de aanpak jeugdwerkloosheid en het domein zorg;
- en verdere invulling geven aan de lokale en regionale doelen en samenwerking voor laaggeletterdheid.
Economie
De focus voor het onderdeel ‘economie’ komt in 2025 te liggen op :
Bevorderen van een beter ondernemersklimaat:
- de basis op orde houden;
- versterken van het brede MKB;
- sterke rol in de regio;
- versterken ecosysteem voor start- & scale-ups.
Bevorderen groei werkgelegenheid:
- ruimte maken voor nieuwe banen op alle niveaus (brede werkgelegenheidsgroei);
- beter benutten en verduurzamen van de huidige werklocaties (juiste functie op de juiste plek) met aandacht voor werk in de wijk.
Arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid
Stimuleren duurzame arbeidsparticipatie door:
- te starten met voorbereiding en invoering van de maatregelen uit de nieuwe Participatiewet In Balans inclusief meer aandacht voor de menselijke maat, vertrouwen in inwoners en vereenvoudiging van complexe regelgeving;
- het Werkcentrum Zuid Holland Centraal te openen;
- begeleiding, via De Binnenbaan, van mensen naar duurzaam werk o.a. door de inzet van loonkostensubsidies, beschut werk en de uitbreiding van de bedrijfsscholen;
- statushouders al vanuit een COA-locatie te begeleiden naar werk.
Bestaanszekerheid bevorderen door:
- het GeldPunt te borgen binnen het bredere netwerk van hulp, advies bij geldzorgen;
- aan de slag te gaan met de implementatie van de landelijke bestuurlijke afspraken ‘Basisdienstverlening schuldhulpverlening’;
- na het gesprek met uw raad verder te gaan met het onderzoek naar het bieden van ondersteuning op basis van besteedbaar inkomen;
- de mogelijkheden voor verbreding van de Zoetermeerpas te onderzoeken.
- een vervolg te geven aan de collectieve zorgverzekering voor minima;
- ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid een plek te geven bij de ontwikkeling van beleid tot herstel en versterking van bestaanszekerheid.
Programma Sociale Innovatie
In 2025 wordt verder gewerkt aan de uitvoering van de projecten Sociale innovatie en opdrachten zoals in het programmaplan en rapportages zijn opgenomen. In 2025 worden vier projecten uitgevoerd, waarvan de verwachting is dat er twee worden afgerond. Voor nieuwe voorstellen, dan wel verdere uitbreiding van bestaande projecten die passen binnen de doelstellingen van het programma worden aparte voorstellen voorgelegd aan de raad, inclusief het financiële voorstel voor dekking van deze activiteiten.