Doelstelling 3.2 Behouden kwaliteit openbare ruimte
Algemeen beleid
Wat willen we bereiken?
Het duurzaam in stand houden en voldoen aan de relevante wet- en regelgeving van de bestaande inrichting van de Openbare Ruimte middels de vastgestelde kwaliteitscatalogus.
Kwaliteitscatalogus: onderhoudskwaliteit niveau A, B en C
Zoetermeer is ingedeeld in functionele gebiedstypen met vergelijkbare inrichting, beheer en onderhoudsniveaus. Voor deze gebieden zijn verschillende onderhoudsniveaus bepaald met onderscheid in niveau A (hoog), B (basis) en C (laag). De afgesproken onderhoudskwaliteit is niveau C voor alle woonwijken van de stad, niveau B voor de winkelcentra en bedrijventerreinen. Deze onderhoudsniveaus hebben vooral betrekking op zichtbare aspecten van het (verzorgend) onderhoud. Op basis van het coalitieakkoord onderhouden we openbaar gebied in de wijken Buytenwegh, Meerzicht en Seghwaert beter met een impuls voor de jaren 2025 en 2026.
Wat gaan we daarvoor doen?
1) Algemeen beleid
Na aanleg neemt na verloop van tijd de kwaliteit van de inrichting af door slijtage en veroudering. Voor de instandhouding is onderhoud nodig. Door het toepassen van groot en klein onderhoud blijft de kwaliteit op of boven de vastgestelde kwaliteitseis. Op enig moment is de kwaliteit dusdanig kritiek (achterstallig) dat er vervangen moet worden.
De belangrijkste speerpunten voor groot onderhoud en vervangingen in de openbare ruimte uit het coalitieakkoord zijn:
- schoon, heel en veilig;
- toegankelijk;
- vervanging samenhangend en duurzaam;
- meer bewegen, meer ontmoeten en meer levendigheid;
- beheren met aandacht voor het klimaat en met respect voor de natuur.
De uitvoering van het onderhoud en vervangingen wordt/is vastgelegd in beheerplannen.
Klein onderhoud
Bij klein onderhoud gaat het om dagelijks verzorgend onderhoud en reparaties die noodzakelijk zijn om het object in goede werkende en veilige staat te houden tegen een van tevoren vastgesteld kwaliteitsniveau. Hierbij moet worden gedacht aan maatregelen die noodzakelijk zijn om het object blijvend naar behoren te laten functioneren of haar representativiteit te laten behouden. Klein onderhoud is het onderhoud dat vanaf het eerste of het lopende planjaar op een klein gedeelte van het object wordt uitgevoerd. Deze kosten zijn onderdeel van de exploitatielasten.
Groot onderhoud
Groot onderhoud is in de regel gepland onderhoud van veelal ingrijpende aard, dat op een substantieel deel van het object wordt uitgevoerd. Wanneer uitgaven worden gedaan voor het behoud van de oorspronkelijke kwaliteit en levensduur van een kapitaalgoed, dan is er sprake van (groot) onderhoud. De kosten zijn directe exploitatielasten.
Vervanging
Economisch beschouwd is vervanging het vastleggen van vermogen in objecten waarvan het nut zich over meerdere jaren uitstrekt. Kosten voor onderhoud, afschrijvingen, rente en verzekeringen, zijn onderdeel van de jaarlijkse exploitatielasten. Bij een bestaand kapitaalgoed is sprake van een investering wanneer de uitgaven:
- leiden tot een significante kwaliteitsverbetering en/of
- leiden tot een levensduurverlenging en/of
- aanpassingen betreffen om te voldoen aan wet- en regelgeving (bijv. investeringen in een gebouw om te voldoen aan veiligheidsvoorschriften die invloed hebben op de waarde en de levensduur).
Achterstallig onderhoud
Er kan sprake zijn van achterstand of achterstallig onderhoud als onderhoud niet tijdig volgens het onderhoudsplan wordt uitgevoerd. Bij achterstand voldoet de kwaliteit van het betreffende object nog aan de wettelijke normen maar niet meer aan het door de raad vastgestelde kwaliteitsniveau. Bij achterstallig onderhoud is dat niet het geval: er wordt niet (meer) voldaan aan wettelijke normen.
2) Specifiek beleid 2025-2028
In gesprek met onze inwoners blijven we het beheer van de openbare ruimte optimaliseren en gaan we voor een zo integraal mogelijke aanpak van onderhoudswerkzaamheden. We richten ons onder andere op het verbeteren van de openbare ruimte, met prioriteit voor de wijken Meerzicht, Buytenwegh en Seghwaert en het vergroenen van schoolpleinen. We verbeteren de toegankelijkheid in combinatie met reconstructies. Om zwerfafval tegen te gaan zetten we in op een bewustwordingscampagne en het (ver)plaatsen van afvalbakken.
We werken aan een gezonde leefomgeving en het verhogen van de biodiversiteit in de stad. Dit doen we op de volgende manieren voor en vanuit de Ruimtelijke Strategie:
- In Oosterheem en Rokkeveen onderzoeken we met het Hoogheemraadschap de mogelijkheden om ecologische oevers aan te leggen. Voor de groengebieden ten westen van Zoetermeer geven we nader vorm aan de structuur voor natuur en recreatie.
- We bouwen aan nieuwe beelden voor straten, paden en plekken met betere ruimte voor verblijven, groen, natuur en wateropvang. Voor de wijken Buytenwegh en Meerzicht werken we dit uit naar een wijkbeeld. Dit gebruiken we bij geplande herinrichtingen en het gesprek met bewoners daarover.
- We werken aan het verbeteren van de uitstraling, de natuur en het gebruik van de parken. We schetsen de unieke kwaliteiten en huidige situatie van elk park en bepalen met behulp van inwoners de actuele vragen. Vandaar uit bepalen we richtlijnen en passende maatregelen voor de parken. We starten met de parken in de Binnenstad, Buytenwegh en Meerzicht.
- We ondersteunen bewoners die hun omgeving willen vergroenen. Dit doen we door kennis te vergroten bij de planvorming via de inzet van Tuinrangers, door subsidie voor groene daken en door mee te doen aan het NK Tegelwippen.