Gezonde stad
Een nieuwe nota preventief lokaal gezondheidsbeleid is ontwikkeld en in uitvoering, samen met activiteiten uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en Sportakkoord II (het plan 'Integraal werken aan een gezonde stad'). De focus ligt op de thema's gezonde jongeren, gezonde leefomgeving en sterke en energieke ouderen. De activiteiten die de komende jaren samen met partners en inwoners worden uitgevoerd, zijn samen te vatten in de volgende themagroepen:

  • Bevorderen van een sterke sociale basis en (laagdrempelige) toegang tot welzijnshulp en hulp bij mentale gezondheidsproblemen. Onder andere door in te zetten op de ketenaanpak Welzijn op Recept en een dementievriendelijke samenleving.
  • Terugdringen van gezondheidsachterstanden en versterken gezondheidsvaardigheden.
  • Zoetermeerse Aanpak Gezond Gewicht: integrale aanpak van overgewicht, stimuleren van bewegen en bevorderen van betaalbaar en gezond voedselaanbod. 
  • Stimuleren van vitaliteit bij ouderen, zoals het opzetten van een keten voor valpreventie en aandacht voor gezonde levensstijl.
  • Bevorderen toegankelijkheid gezondheidsinformatie en gezonde fysieke en sociale leefomgeving. Onder andere door de verbinding van het fysieke en sociale domein via gebiedsprogramma's, nieuwbouwprojecten en de uitgangspunten voor Gezonde Stad als onderdeel van de Ruimtelijke Strategie.

Samen Zoetermeer Gezond
Een gezonde stad vraagt ook om een goede verbinding tussen het medisch en het sociaal domein. De gemeente is daarom onderdeel van Samen Zoetermeer Gezond: een strategisch samenwerkingsverband van zorgaanbieders en financiers (gemeenten en zorgaanbieders). Doel van de samenwerking is om tot oplossingen te komen om alle onderdelen in de keten van zorg en maatschappelijke ondersteuning in de regio toegankelijk, veilig, kwalitatief goed en ook in de toekomst betaalbaar en haalbaar te laten zijn. Vanuit het Integraal Zorg Akkoord (IZA) wordt vanuit Samen Zoetermeer Gezond (voorheen Zoetermeer 2025) samengewerkt aan een regioplan met daaruit voortvloeiende concrete transformatie plannen, waaronder het transformatieplan 'Acute Zorg', 'Chronische Zorg', 'GGZ' en 'Preventie'. De verschuiving van zorg naar welzijn (waaronder de sociale basis) wordt gezien als één van de mogelijke oplossingen voor het bereikbaar en betaalbaar houden van de zorg. Toegankelijke zorg is relevant voor onze inwoner. Dat vraagt om een nieuw soort gesprek, met een open verkenning van alternatieve manieren van samenwerking, sturing en financiering. 

HagaZiekenhuis
Het college blijft betrokken bij de ontwikkelingen van het HagaZiekenhuis en de acute zorg in Zoetermeer, zoals bij het (in oprichting zijnde) Centrum Acute Zorg. Er is frequent contact met (het bestuur van) het ziekenhuis. Samen werken we aan het verstevigen van de verbinding tussen het medisch en het sociaal domein en de onderwerpen waarop het college inspanningsbereidheid heeft aangegeven, waarbij we de volgende onderdelen opstarten/uitvoeren:

  • Verkenning naar voorrangsregels voor het toewijzen van woningen aan mensen met een specifiek beroep.
  • Een behoefteonderzoek naar flexibele kinderopvang in Zoetermeer.
  • Mogelijkheden verkennen voor het verbeteren van de bereikbaarheid van het ziekenhuis.
  • Indien nodig verkenning naar de mogelijkheden voor het leveren van bijdrage aan de businesscase voor de nieuwbouw van het ziekenhuis.
  • Plan van aanpak voor het vergroten van een aantrekkelijk werkgeversprofiel van het ziekenhuis.

Zo draagt het college bij aan een compleet en toekomstbestendig zorgaanbod in de stad, inclusief geboortezorg.