Woonzorgvisie
De woonzorgvisie en bijbehorende uitvoeringsagenda zijn ondergebracht bij het programma 'Woningbouw als aanjager'. De uitvoeringsagenda is eind 2024 gereed en in 2025 gaan we aan de slag met de activiteiten zetten de ambities uit de woonzorgvisie om in concrete actiepunten. Het gaat in hoofdlijnen om de volgende thema's:

  • samenwerken op het snijvlak van wonen en zorg;
  • zorgen voor een passend en gevarieerd woonaanbod;
  • meedoen in de wijk;
  • zorgaanbod op maat.

Het college stelt de uitvoeringsagenda op samen met zorgpartijen, woningcorporaties, vastgoedontwikkelaars, belangenpartijen en zorgkantoren. Zorgpartijen en bouwende partijen moeten met elkaar samenwerken om te komen tot een gevarieerd en passend aanbod van woonzorgvormen in de wijken. Het college heeft een stimulerende en regisserende rol en brengt partijen bij elkaar om te zorgen dat voldoende geschikte woningen en voorzieningen gerealiseerd worden. De doelgroepen waar de focus op ligt, zijn mensen die uitstromen uit een (maatschappelijke) instelling, ouderen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking.

Sterke Sociale Basis
Het college werkt aan een nieuwe beleidsvisie voor de Sterke sociale basis, gebaseerd op de uitgangspunten van het plan Integraal werken aan een gezonde stad. De visie wordt eind 2024 naar de raad gestuurd en vanaf 2025 is deze visie leidend voor de manier waarop we de sociale basis willen versterken. In de visie beschrijven we hoe belangrijk het is om netwerken als Zoetermeer voor elkaar en de community tegen eenzaamheid goed te positioneren en zetten we in op extra ondersteuning van bewonersinitiatieven en laagdrempelige ontmoetingsplekken. We willen inwoners activeren om meer naar elkaar om te zien en meer eigen regie te geven bij het oplossen van (dagelijkse) problemen. Dit doen we door vanuit verschillende disciplines, zoals sociaal, cultuur en sport, samen te werken met Zoetermeerse welzijnsinstellingen. We ondersteunen kleine buurtinitiatieven en bieden cursussen en workshops aan die bijdragen aan de zelfredzaamheid.
Voor de vrijwilligersondersteuning willen we de komende jaren het aantal vrijwilligers vergroten en de vrijwilligersorganisaties versterken. Dat doen we door doorlopend netwerk- en leeractiviteiten te organiseren en te ondersteunen bij het vergroten van de zichtbaarheid van de organisaties.

Gebiedsgerichte ondersteuning - inZet
In 2024 is onderzoek gedaan naar de financiën en een nieuw rekenmodel ontwikkeld om een passend budget te bepalen voor inZet om de opdracht van de gebiedsgerichte ondersteuning uit te voeren. Dit heeft geleid tot een aanpassing van het budget, zodat inZet een reëel en passend budget ontvangt voor het uitvoeren van de opdracht. In 2025 ligt de focus op de inhoudelijke transformatie van het ondersteuningsaanbod van inZet. Het verder ontwikkelen van het aanbod is nodig om de ondersteuning langdurig kwalitatief en (financieel) toekomstbestendig de houden. Er komt onder andere meer collectief aanbod en ondersteuning wordt meer afgestemd op de behoeften van inwoners in de verschillende wijken. Een belangrijk punt is de ondersteuning van mantelzorgers. Bij het ontwikkelen van nieuw aanbod is aandacht voor de behoefte van mantelzorgers en hoe mantelzorgers ontlast kunnen worden. Daarnaast zetten we in op versterking van de samenwerking met ketenpartners, zoals huisartsen, en de netwerken binnen de sterke sociale basis.

Wmo Maatwerkvoorzieningen
Het aantal inwoners dat gebruik maakt van Wmo maatwerkvoorzieningen stijgt. Deze stijging zet zich naar verwachting voort in de komende jaren. Dat valt onder andere terug te zien in het Wmo Voorspelmodel van de VNG. Door deze toename staat de Wmo onder druk. Het college werkt continue aan verbetering en innovatie van de uitvoering van de Wmo om de toegangen kwaliteit te waarborgen.

  • Huishoudelijke ondersteuning
    In 2025 moet de maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning opnieuw ingekocht worden. Hier ligt een kans om de kwaliteit en toegankelijkheid van deze voorziening te verbeteren. Het college bereidt hiertoe een raadsvoorstel voor, zodat de raad uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 een nieuwe koers kan kiezen voor de huishoudelijke ondersteuning. De gekozen werkwijze gaat in vanaf november 2025, na een inkooptraject. 

  • Begeleiding en dagbesteding
    Veruit de meeste inwoners die behoefte hebben aan begeleiding of dagbesteding krijgen dat van inZet. Alleen als inwoners een hele specifieke ondersteuningsvraag hebben, krijgen ze een maatwerkvoorziening van de gemeente. Ook voor voorzieningen die niet onder de opdracht van inZet vallen, geven we een maatwerkvoorziening af, bijvoorbeeld als inwoners op de wachtlijst voor beschermd wonen staan en overbruggingszorg nodig hebben. De maatwerkvoorzieningen voor begeleiding en dagbesteding zijn in 2023 opnieuw regionaal ingekocht met vier gemeenten. Daarbij is de nadruk gelegd op het stimuleren van ontwikkelingsmogelijkheden van een cliënt, om waar mogelijk te voorkomen dat mensen langdurig afhankelijk worden van professionele zorg.