Werk is cruciaal voor mensen om zich te ontplooien en te participeren in de maatschappij. Daarom zorgen we voor de juiste ondersteuning en stimuleren de ontwikkeling van mensen die dat nodig hebben. 

Arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal
In de arbeidsmarktregio Zuid-Holland Centraal bieden we samen met andere partijen waaronder gemeenten, vakbonden, onderwijsorganisaties, en UWV, arbeidsmarktdienstverlening. Hiermee worden werkzoekenden ondersteund bij het vinden van een passende baan en worden werkgevers geholpen om de juiste mensen te vinden en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden op de arbeidsmarkt. De focus in 2025 ligt op de volgende punten:

  • Verdere harmonisatie voor de inzet van werkgeversinstrumenten binnen onze regio zoals de tarieven voor jobcoaching, voorwaarden loonkostensubsidie en de werkervaringsplaats.
  • Zoveel mogelijk gelijktrekken van gemeentelijke verordeningen en beleidsregels in onze regio met als doel dat de dienstverlening aan inwoners en bedrijven in de hele regio zoveel mogelijk gelijk is.
  • Voorbereiden en invoeren van beleidswijzigingen als gevolg van de nieuwe Participatiewet in balans die in behandeling is in de Tweede en Eerste Kamer. We weten nu nog niet wat de nieuwe P-wet voor financiele consequenties heeft voor de begroting, maar dit maken we in 2025 inzichtelijk als de wet in werking treedt.
  • Naar alle waarschijnlijkheid gaat in 2025 de Wet Van School naar Duurzaam Werk in, ter voorkoming van vroegtijdige, ongediplomeerde schooluitval. Er is al gestart om, met inbreng vanuit Zoetermeer, een regionaal programma op te stellen waar de huidige programma’s ‘Voortijdig schoolverlaten’ en ‘Verzuimprogramma’ onderdeel van uitmaken.
  • In 2025 starten we met het Werkcentrum. Het Werkcentrum is een herkenbaar loket waar mensen en bedrijven kunnen aankloppen voor werk, de juiste scholing of geschikt personeel. Er zal in Zoetermeer een fysiek Werkcentrum worden geopend en daarnaast zal een team van het Werkcentrum één dag per week op een herkenbare plek aanwezig zijn in iedere regiogemeente. In 2025 moet het Werkcentrum operationeel zijn. Dit wordt bekostigd vanuit regionaal gealloceerde middelen.

Re-integratiedienstverlening De Binnenbaan
De Binnenbaan biedt mensen de begeleiding die nodig is bij het vinden of behouden van werk. De opgave is om ervoor te zorgen dat dit werk duurzaam is. 

  • Met instrumenten als beschut werk en loonkostensubsidies worden mensen met een arbeidsbeperking duurzaam ondersteund. Daarom zetten we er in 2025 onverminderd op in om hierin groei te realiseren in lijn met de landelijke ontwikkeling.
  • Met de uitbreiding en doorontwikkeling van de bedrijfsscholen zorgt De Binnenbaan ervoor dat mensen worden klaargestoomd voor werk waar bij werkgevers ook daadwerkelijk behoefte aan is.
  • De Binnenbaan gaat zich in 2025 ook inzetten om het werk op de werklocaties – waar mensen arbeidsritme opdoen – meer aan te laten sluiten bij wat werkgevers vragen van werknemers. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat gewerkt wordt aan het verhogen van de productiviteit en het aantal uren dat per week wordt gewerkt. Daarnaast biedt De Binnenbaan ontwikkellijnen aan voor medewerkers om de vaardigheden te leren die nodig zijn voor een baan. 
  • Conform de doelstellingen van de nieuwe Wet Van School naar Werk draagt De Binnenbaan eraan bij dat jongeren werken en leren kunnen combineren (zoals de BBL route of Praktijkleren) en daarmee een startkwalificatie kunnen behalen.
  • De Binnenbaan gaat in 2025 ervaringen opdoen met de inzet van praktijkleren. Voor leerlingen uit het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zet De Binnenbaan zich in het bijzonder in.
  • De Binnenbaan continueert in 2025 het project 'Simpel Switchen' waarmee knelpunten worden aangepakt voor mensen die stappen zetten ‘omhoog en omlaag’ op de participatieladder. Het gaat om activiteiten die de uitvoering ondersteunen en drempels om aan het werk te gaan wegnemen. Over concrete acties en resultaten wordt de raad geïnformeerd via de rapportage Sociaal Domein.
  • De Binnenbaan zorgt voor het realiseren van de afspraken met werkgevers op het gebied van Social Return on Investment (SROI). SROI draagt bij aan de arbeidsmarktkansen voor mensen met een arbeidsbeperking.
  • Voor het Sociaal Economisch Betrokken Ondernemen keurmerk (SEBO) worden meer nieuwe werkgevers geworven. Er wordt onderzocht of het keurmerk ook in andere regio gemeenten kan worden ingezet.
  • Concrete prestatie afspraken met De Binnenbaan worden opgenomen in de Opdracht- en Budgetbrief 2025. Hierin wordt ook de gemeentelijke ambitie voor de uitstroom uit de uitkering naar werk opgenomen. De Opdracht- en Budgetbrief 2025 ontvangt de raad in het najaar.

Inburgering
Zoetermeer streeft ernaar om inburgeraars een stevige basis te bieden voor hun toekomst in Nederland, met werk en taal als centrale elementen in hun integratieproces. Het doel is om de mensen die inburgeren de mogelijkheid te bieden om volwaardig deel te kunnen nemen aan de maatschappij en arbeidsmarkt.

  • We bevorderen de integratie en participatie door de inzet van maatschappelijke begeleiding na start van het inburgeringstraject. Daarnaast spreken we een inburgeraars jaarlijks meerdere keren gedurende hun traject, zodat we knelpunten en belemmeringen vroegtijdig kunnen signaleren. Het begeleiden van inburgeraars in hun traject blijft hiermee een prioriteit voor de gemeente Zoetermeer.
  • Samen met onze partners evalueren we jaarlijks de inburgeringstrajecten. We zetten ons gezamenlijk in om het inburgeringstraject waar nodig te verbeteren, de zelfredzaamheid van inburgeraars te versterken en de toeleiding naar werk te optimaliseren.
  • In het komende jaar gaan we in samenwerking met de Binnenbaan werken aan de 'Integratieversneller', een proefproject gericht op het snel begeleiden van statushouders naar (betaald) werk. Het gaat hier om statushouders die gekoppeld zijn aan de gemeente Zoetermeer en verblijven in een COA-locatie, maar nog niet gestart zijn met hun inburgeringstraject. Dit initiatief, uitgevoerd samen met werkgevers, gemeenten, de Binnenbaan en de Arbeidsmarktregio, heeft als doel om de afstand tot de arbeidsmarkt voor statushouders te verkleinen en in een vroeg stadium de statushouder te matchen aan een werkgever.
  • Daarnaast onderzoeken we, op basis van de motie 'Werkenderwijs de taal leren', hoe we taalonderwijs beter kunnen combineren met leerwerktrajecten voor statushouders. Dit moet ervoor zorgen dat statushouders sneller de taal leren en korter in de bijstand zitten.